Klavertje4: Van energiecrisis naar energieneutraal

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 15:36

Niet alleen huishoudens komen in de problemen door de hoge energierekening. Ook ondernemers hebben het zwaar te verduren. Zo ook Martino Dering van Klavertje4, een horecabedrijf in Weesp. Zijn energieverbruik bleef gelijk, maar zijn kosten gingen van 11 duizend euro naar 55 duizend euro per jaar. Met kleine en slimme maatregelen realiseerde Martino een energiereductie van bijna 30%. En de verduurzaming van zijn bedrijf stopt hier niet. Hij hoopt binnenkort energieneutraal te zijn. Gelukkig staat hij er niet alleen voor en biedt de gemeente Amsterdam hulp. Zo helpt Elwin van der Klis, projectleider duurzame markt, de ondernemer met de aanvraag voor financiering bij het Duurzaamheidsfonds van de gemeente en heeft hij het bedrijf aangemeld voor de pilot Freezerdata, een actie speciaal voor bedrijven waarbij een groot deel van de energiekosten te wijten is aan koelcellen. Het actienetwerk 15% GasTerug sprak met ondernemer Martino en projectleider Elwin.

Energierekening vervijfvoudigd

Martino begon Klavertje4 een week voor de lockdown. Ondanks die valse start maakt de ondernemer toch groei door en gebruikt hij zijn tijd goed. Hij verbouwt de helft van de zaak en focust zich op afhalen en bezorgen. Tegenwoordig kan je weer lekker in de brasserie zitten, maar een broodje afhalen is ook mogelijk. Alles gaat goed, tot de energierekening dit jaar weer roet in het eten gooit. Martino: “In die beginperiode betaalden we 11 duizend euro aan energiekosten op jaarbasis. Daar kwam afgelopen jaar al verandering in, maar met het laatste voorschotbedrag kwamen we uit op zo’n 55 duizend euro op jaarbasis. De kosten zijn vervijfvoudigd. Dat is voor geen enkele ondernemer leuk.”

Meteen in actie: 30 procent gasreductie

Het team van Klavertje4 schakelt meteen en behaalt in korte tijd een gasreductie van 30%. “We keken elke dag naar het verbruik en waar we op konden besparen. En het zit soms een hele kleine dingen,” geeft Martino aan. “Normaal gesproken ging in de ochtend alle apparatuur al aan. Denk aan de kookplaten, alle zes de frituren en de oven. Nu zetten we bijvoorbeeld maar één frituur aan in de ochtend en net voor de lunch en drukte de rest. Net als de andere apparatuur. Ook de vaat doen we anders. Die spoelen we eerst koud af en als het nodig is zetten we de machine pas aan. De oven gaat alleen in de ochtend aan en extra wanneer dat nodig is. Normaal gesproken stond zo’n gasoven de hele dag aan en hield die zichzelf op temperatuur. Ook halflege koelingen gaan uit. De overige producten verplaatsen we dan naar de grotere koeling. Het kost allemaal iets meer tijd, maar het is prima te doen.”

Tips: tweedehands spullen en een lager voorschot

De kleine investeringen en aanpassingen hoeven volgens Martino niet duur te zijn. “Normaal gesproken gingen de deuren van onze vriezer en koeling open en dan verlies je meteen heel veel kou. Nu hebben we daar van die kunststof-flappen voor hangen en die kosten bijna niks. We hebben gasplaten vervangen voor elektrische platen en ook dat hoeft niet veel te kosten. Kijk naar verkopen uit faillisementen of spullen vanuit veilingen.” Al deze investeringen zijn het volgens Martino echt waard en terug te zien op de rekening. “Als je twee maanden lang aan je energieleverancier laat zien dat je energieverbruik veel lager is, dan voeren ze dat door op je voorschotnota. Dat scheelt je maandelijks meteen heel veel geld.”

Verduurzamen pand

Naast de kleine aanpassingen en investeringen kijkt de ondernemer ook naar het pand zelf. Martino: “Ja, je gaat steeds meer onderzoek doen naar wat er nu mogelijk is. Wat voor subsidies zijn er? Wat voor financieringen kan ik gebruiken? En zo zijn we bij Elwin terechtgekomen.” Elwin van der Klis helpt ondernemers met het verduurzamen van hun bedrijf, en dan voornamelijk het pand en alles daarbinnen. Hij kijkt naar oplossingen: hoe kunnen ondernemers nu echt energie besparen. Voor Martino betekent dat: zo snel mogelijk 130 zonnepanelen op het dak en meedoen aan de Freezerdata-pilot. “Als wij zo doorgaan, zijn we over een paar maanden energieneutraal. Dan komen we eigenlijk beter uit de crisis dan dat we er in gingen,” vertelt Martino trots.

De pilot Freezerdata

Elwin: “Voor deze pilot richten we ons voornamelijk op bedrijven die een behoorlijk deel van hun energiekosten aan koeling of vriezers kwijt zijn. Dan moet je denken aan poeliers, een bloemenveiling, maar ook lunchrooms en snackbars. We plaatsen een module in de koelinstallatie dat allemaal real-time data ophaalt. En die module ziet dan bijvoorbeeld of de deur te lang openstaat of dat de deurrubbers lek zijn, waardoor er kou weglekt en de installatie harder moet werken dan strikt noodzakelijk is.Maar ook of de motor op een te hoog vermogen draait, waardoor de koeling meer energie vraagt dan noodzakelijk. We letten op het gedrag en de koelinstallatie zelf. Zo pakken we gericht problemen aan binnen zo’n koeling,” vertelt Elwin. De module zal binnen enkele weken worden geïnstalleerd in de koelcellen van Martino. Weer een stap dichter bij een energieneutraal Klavertje4.

Ook meedoen aan de pilot Freezerdata?

Volgens Elwin komen ook andere ondernemers met flink wat koelcellen nog in aanmerking: “Ondernemers krijgen de module Freezerdata één jaar gratis en dat is inclusief de installatie. Er is een voorwaarde: laat de data zien dat er kleine maatregelen genomen moeten worden, dan verwachten we dat dat gedaan wordt. Maar eigenlijk is dat ook logisch, want als je weet dat je dan 20%energie bespaart, dan ben je bijna gek om dat niet te doen. Er zijn nog altijd plekken vrij binnen de pilot en wij nodigen ondernemers uit zich aan te melden.” Op het moment doen er 5 ondernemers mee en met 13 andere ondernemers wordt nu gepraat. Aan het eind van het jaar moeten dat er 35 zijn. “Hoe meer, hoe beter. Ik ben altijd actief op zoek naar ondernemers die mee willen doen,” geeft Elwin aan. Ondernemers kunnen zich aanmelden op het volgende e-mailadres: info@actienetwerkgasterug.nl met als onderwerp: bedrijventerrein – koelen en vriezen minder koel. Algemene informatie over het actienetwerk is te vinden op: https://ikzetookdeknopom.nl/.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.