Nieuws

Blijf op de hoogte van alle gebeurtenissen binnen ons netwerk en leer en inspireer door de verhalen en ervaringen van anderen. Zo komen we samen nog verder met onze energiebespaarmissie.

 

Heb jij zelf een interessant of inspirerend verhaal over de energiemarkt dat anderen moeten horen? Neem dan contact op met onze redactie via contact@actienetwerk-gasterug.nl. We spreken je graag.

Netcongestie Learn & Share

Het elektriciteitsnet is overvol. Dat heeft grote impact op verduurzaming en de economische ontwikkeling. In de eventserie Netcongestie Learn & Share wisselen we kennis uit, verbinden partners aan elkaar, en identificeren welke oplossingen nodig zijn.

Lees meer »

Ignite a Better Future: 4 ton CO2-uitstoot besparen met één cookstove

Wereldwijd koken er nog altijd drie miljard mensen op open vuur; een manier van koken met een hele rits aan negatieve gevolgen, op lokaal en mondiaal gebied. Om daar verandering in te brengen, houdt Ignite a Better Future zich sinds twee jaar bezig met clean cooking in Afrikaanse landen en wil er binnen vijf jaar voor zorgen dat twee miljoen huishoudens schoon koken, en over tien jaar moeten dat er tien miljoen zijn. Baud Schoenmaeckers, Afrika-fan en directeur van de stichting, vertelt over de cookstove, de pilots in Afrikaanse landen en de vele voordelen ervan. 

Lees meer »

Bonne van Hattum: een interdisciplinair jurist met holistische en strategische blik

Het actienetwerk zet zich sinds kort voort als stichting, een stichting op weg naar nog meer energiebesparing en impact. Om de stichting te waarborgen, verwelkomen we daarom vier nieuwe leden in de Raad van Toezicht. Zo ook Bonne van Hattum, een ondernemer, wetenschapper en politica tegelijk. Met haar diverse achtergrond kan ze niet wachten bij te dragen aan het netwerk. We spreken haar over haar nieuwe rol als lid van de Raad van Toezicht, haar achtergrond, expertise en waarom zij koos voor betrokkenheid bij het Actienetwerk GasTerug. 

Lees meer »

Homme ten Have: betrokken jurist en voorstander van coalition of the willing

Het actienetwerk draait sinds kort door als stichting, een stichting op weg naar nog meer energiebesparing en impact. Om de stichting te waarborgen, verwelkomen we daarom vier nieuwe leden in de Raad van Toezicht. Zo ook Homme ten Have, een ervaren jurist uit het mooie Groningen. Als voorstander van de coalition of the willing verheugt de advocaat aan de Zuidas zich op nog meer effectiviteit van het netwerk. We spreken hem over zijn nieuwe functie als lid van de Raad van Toezicht. Wie is Homme, welke expertise brengt hij mee en waarom juist het Actienetwerk GasTerug? 

Lees meer »

Coenraad de Vries: ‘Energiebesparing is hét thema om de energietransitie te realiseren’

Coenraad de Vries is een van de leden van de Raad van Toezicht van ons actienetwerk. De ondernemende aanpakker woont op IJburg, houdt van watersport en is, naast met zijn familie, heel erg graag bezig met zijn werk. Met zijn praktische aanpak en down to earth karakter versterkt hij de vijfkoppige raad, en met zijn jarenlange ervaring in de financiële sector brengt hij een waardevolle kijk op geldzaken mee. Innovatie en vernieuwing enthousiasmeren hem, en die aspecten spreken hem dan ook erg aan in het actienetwerk én de mensen die daarbij horen. We spreken hem over zijn nieuwe functie als lid van de Raad van Toezicht. Wie is Coenraad, welke expertise brengt hij mee en waarom juist actienetwerk GasTerug?

Lees meer »

Farah Martinez: een gedreven marketeer op een duurzaamheidsmissie

Het actienetwerk zet zich sinds kort voort als stichting, een stichting op weg naar nog meer energiebesparing en impact. Om de stichting te waarborgen, verwelkomen we daarom vier nieuwe leden in de Raad van Toezicht. Zo ook Farah Martinez, een ervaren marketeer uit Haarlem met een passie voor reizen en het verbinden van mensen. We spreken haar over haar nieuwe rol als lid van de Raad van Toezicht, haar achtergrond, expertise en waarom zij koos voor betrokkenheid bij het Actienetwerk GasTerug. 

Lees meer »

ICECUBE voorkomt dat onze manier van koelen de aarde nog verder opwarmt

Dutch Climate Systems (DCS) besteedde meer dan vijftien jaar aan het bereiken van één doel: het ontwikkelen van een echt alternatief product voor airconditioning, op basis van water. Het bedrijf wil voorkomen dat de manier waarop wij koelen de aarde nog verder opwarmt; want airco’s slurpen energie en lekken F-gassen (broeikasgassen) die honderden tot duizenden keren schadelijker zijn dan CO2. Arthur van der Lee werkt al die jaren mee aan het behalen van dat streven. Sinds een jaar levert het bedrijf hét alternatief: de ICECUBE. Wij spraken business developer van DCS Arthur over het belang van het product en over de pilots die het bedrijf graag nog wil draaien in de Metropoolregio Amsterdam.

Lees meer »

Netwerkevent 30 januari: terugblik en overzicht actiepunten

Wauw, wauw en nog eens WAUW! Wat een fantastisch netwerkevent was dat! We willen graag iedereen bedanken die aanwezig was voor jullie geweldige energie, input en betrokkenheid. Samen hebben we weer flinke stappen gezet richting nog meer energiebesparende acties. Ben je benieuwd naar hoe de dag eruitzag, wat we hebben gedaan en welke concrete acties er uit de brainstormsessies van de pijlers mkb, kantoren, innovaties, zorg en kennisdelen zijn gekomen? 

Lees meer »

Erik Versnel opent de Nieuwjaarsbrainstorm: wat is de rol van de Rabobank?

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Rabobank, de host van onze  Nieuwjaarsbrainstorm op 30 januari 2024.  Erik Versnel, voorzitter van het directieteam van de Rabobank in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), opent de netwerkbijeenkomst. Als trekker van het thema energietransitie in de MRA binnen de bank belicht hij de rol van de bank voor verdere verduurzaming met een nadruk op partnerships en projecten binnen de MRA. In dit korte interview geeft Erik ons alvast een tipje van de sluier.

Lees meer »

Nieuwe directeur Raymond Israël gaat met het actienetwerk voor nog meer energiebesparing

Een nieuw jaar, een nieuwe visie én een nieuwe directeur. Met trots introduceert het actienetwerk GasTerug haar nieuwe directeur. Welkom Raymond Israël! Vanaf januari zal hij het netwerk leiden naar nog meer energiebesparing in de Metropoolregio Amsterdam.  Hij staat in 2024 , na decennia actief in de vastgoedsector, klaar voor een betekenisvolle uitdaging. In dit eerste interview deelt hij zijn visie op zijn persoonlijke transitie en de mogelijkheden voor het netwerk.

Lees meer »

David Zuilhof van de Rabobank: ‘Samen zetten we concrete stappen in verduurzaming en de energietransitie’

Rabobank Metropoolregio Amsterdam host op 30 januari aanstaande de 9de bijeenkomst van het actienetwerk GasTerug. We zijn te gast bij de Duurzaamheidsexpo in het Rabobank kantoor te Hoofddorp. Wij spraken alvast met David Zuilhof, business development manager duurzaam wonen van de Rabobank. Met tal van partijen zet hij concrete stappen naar duurzaamheid. In dit artikel vertelt David hoe hij zich in de regio actief inzet voor een duurzame samenleving en het stimuleren van groene initiatieven 

Lees meer »

De EnergieWending gebruikt de kracht van verbinding en het lokale

Begin oktober reed oprichtster van de EnergieWending Wendela Troll haar groen-gele bakfiets de Zuidas op én WTC Amsterdam in tijdens ons netwerkevent. In die bakfiets vervoert de EnergieWending tal van kleine, toegankelijke voorbeelden waarmee bewoners uit Amsterdam-West energie kunnen besparen. Zo maakt de EnergieWending energiebesparing visueler, en daarmee duidelijker en toegankelijker. Afgelopen jaar hielpen ze al 590 huishoudens met energiebesparing. Eind dit jaar willen ze dat de teller op 1000 staat en begin 2025 op 2900. We spraken Wendela over het ontstaan, het doel en de inspirerende doortastende en lokale aanpak, waarmee ze Amsterdam-West verbindt en energiebesparing groter én positiever maakt.

Lees meer »

Archief

Nova College: van bewustwording onder studenten tot praktijk

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van onderwijsinstellingen. Zo ook op het Nova College dat ruim 130 beroepsopleidingen aanbiedt. Daisy Beelen is practor circulair ondernemen & smart maintenance op het Nova College. Binnen het Nova College heeft zij een goed overzicht over wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. En daar vertelt zij ons graag over.

Lees meer »

Duurzame onderwijsinstellingen: duurzame energie zo efficiënt mogelijk inzetten

Duurzaamheid staat al sinds 2018 hoog in het vaandel bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat zien we onder andere terug in een succesvolle Green Office en gemotiveerde studenten, alleen over het vastgoed horen we minder. Ook daar verzetten we bergen werk, vertelt Thelma Geusebroek, verantwoordelijk voor het flinke vastgoedportfolio van deze onderwijsinstellingen. Binnen het actienetwerk 15% GasTerug zijn we altijd op zoek naar succesverhalen ter inspiratie voor anderen en daarom spraken we met Thelma over het succes van de verduurzaming, de Trias Energetica en het recyclen van gebouwen.

Lees meer »

AM ondersteunt innovatieve energiebesparingsoplossing en roept andere ontwikkelaars op dit voorbeeld te volgen

Gebiedsontwikkelaar AM ondersteunt via Actienetwerk 15% GasTerug om het energieverbruik in de Metropoolregio Amsterdam terug te dringen en hiermee ook een kostenbesparing te realiseren. Met een door onderzoeksinstituut TNO ontwikkeld concept bestaande uit voorzetramen en folielagen, ontstaat tegen het raam een luchtlaag die voor extra isolatie zorgt. Met deze innovatieve energiebesparingsoplossing kunnen bewoners en ondernemers 20% tot 35% warmteverlies over het raamoppervlak in de betreffende woning reduceren. AM wil met haar steun ook andere ontwikkelaars stimuleren bij te dragen aan het tot stand komen van deze duurzaamheidsinitiatieven.

Lees meer »