Nieuws

Blijf op de hoogte van alle gebeurtenissen binnen ons netwerk en leer en inspireer door de verhalen en ervaringen van anderen. Zo komen we samen nog verder met onze energiebespaarmissie.

 

Heb jij zelf een interessant of inspirerend verhaal over de energiemarkt dat anderen moeten horen? Neem dan contact op met onze redactie via contact@actienetwerk-gasterug.nl. We spreken je graag.

David Zuilhof van de Rabobank: ‘Samen zetten we concrete stappen in verduurzaming en de energietransitie’

Rabobank Metropoolregio Amsterdam host op 30 januari aanstaande de 9de bijeenkomst van het actienetwerk GasTerug. We zijn te gast bij de Duurzaamheidsexpo in het Rabobank kantoor te Hoofddorp. Wij spraken alvast met David Zuilhof, business development manager duurzaam wonen van de Rabobank. Met tal van partijen zet hij concrete stappen naar duurzaamheid. In dit artikel vertelt David hoe hij zich in de regio actief inzet voor een duurzame samenleving en het stimuleren van groene initiatieven 

Lees meer »

De EnergieWending gebruikt de kracht van verbinding en het lokale

Begin oktober reed oprichtster van de EnergieWending Wendela Troll haar groen-gele bakfiets de Zuidas op én WTC Amsterdam in tijdens ons netwerkevent. In die bakfiets vervoert de EnergieWending tal van kleine, toegankelijke voorbeelden waarmee bewoners uit Amsterdam-West energie kunnen besparen. Zo maakt de EnergieWending energiebesparing visueler, en daarmee duidelijker en toegankelijker. Afgelopen jaar hielpen ze al 590 huishoudens met energiebesparing. Eind dit jaar willen ze dat de teller op 1000 staat en begin 2025 op 2900. We spraken Wendela over het ontstaan, het doel en de inspirerende doortastende en lokale aanpak, waarmee ze Amsterdam-West verbindt en energiebesparing groter én positiever maakt.

Lees meer »

02025 verbindt en informeert om Amsterdam op schone energie te krijgen (en doet dat al twintig jaar)

Pauline Westendorp stond afgelopen oktober op onze energiemarkt met netwerkorganisatie 02025. Dit initiatief, opgericht in 2004, heeft als doel om Amsterdam en haar omgeving te laten draaien op betaalbare en schone energie. Het einddoel is 50 procent energie besparen en de rest schoon opwekken. Voor het opwekken van die schone energie is niet alleen Amsterdam, maar heel de metropoolregio Amsterdam nodig. Ondertussen gebruiken we in Amsterdam al 10 procent schone energie. Het afgelopen jaar hielp Amsterdam Warm-02025, in samenwerking met Stichting !WOON, 75 huishoudens in de Hoofddorppleinbuurt aan een energiecoach die energiebesparende middelen aanbracht en vorig jaar deelden ze op één dag 7000 meter radiatorfolie uit. Hoe gaat 02025 verder te werk om energiebesparing te vergroten?

Lees meer »

Nunzio Calia: ‘In Zuid-Europa is het witte dak al jaren een begrip, waarom hier niet?’

Al 95 jaar lang ontzorgt Pover Schilders, het bedrijf van Nunzio Calia, met 40 medewerkers klanten in de hele randstad. Waren het eerst kozijnen en muren die ze schilderden met een mooie kleur, sinds anderhalf jaar zijn het ook de daken van industrieterreinen die ze coaten. Ze coaten zwarte bitumen daken met een witte coating. En die coating brengt tal van voordelen met zich mee op het gebied van verduurzamen en energiebesparing. In dit artikel vertelt Nunzio ons alles over de witte daken, de voordelen daarvan en waarom we bijvoorbeeld vaker naar Zuid-Europa moeten kijken.

Lees meer »

125.000 m2 kantoorgebouw van het gas af en verder verduurzamen: WTC Amsterdam geeft het voorbeeld

Tijdens ons evenement in World Trade Center Amsterdam begin oktober sprak de Technical & Facility Director van WTC Amsterdam, Frank Folkers, over hoe dit grote kantorencomplex op de Zuidas gasvrij is geworden. Al sinds 1999 houdt hij zich bezig met verduurzaming, voorheen gewoon ‘energiebesparing’, van WTC Amsterdam. Achteraf spraken we hem nog wat uitgebreider; wat doet het WTC aan verduurzaming, waar loopt deze facilitator van kantoorruimte voor zo’n 330 bedrijven tegenaan in dit proces en wat zijn de toekomstplannen?

Lees meer »

Halima Lakhbir: ‘Met de Pilot Persoonsverwarming besparen bewoners energie én geld’

Afgelopen netwerkevent zochten we samen naar innovatieve duurzame oplossingen om het energieverbruik binnen de Metropoolregio Amsterdam te verminderen. Een vraag die daar centraal stond: is het energiebesparend en kostendrukkend om personen te verwarmen in plaats van grote woonkamers en slaapkamers? Met dit vraagstuk gaat Halima Lakhbir, ondersteuner van het actienetwerk vanuit de gemeente Amsterdam, de komende tijd aan de slag. In de Pilot Persoonsverwarming bieden Halima en collega’s van coöperatie de Groene Hub uit Zuidoost alternatieve verwarmingsmiddelen aan, aan bewoners in Amsterdam Zuidoost. In dit artikel vertelt Halima ons alle ins en outs over de pilot die komende tijd van start gaat. 

Lees meer »

Rian Muijsers: ‘Wij helpen ondernemers in Amsterdam met verduurzamen’

Afgelopen netwerkevent zochten we samen naar innovatieve duurzame oplossingen om het energieverbruik binnen de Metropoolregio Amsterdam te verminderen. Ook Rian Muijsers, werkzaam bij Economische Zaken en Cultuur van de gemeente Amsterdam en programmamanager Verduurzaming Zakelijke Markt, deed daar verhaal. Het programma heeft al vele ondernemers geholpen met energiebesparing en daardoor besparing op de kosten. Maar wat doet de gemeente concreet om kleine ondernemers te helpen? En hoe komen ondernemers in aanmerking voor hulp en informatie zoals een energiescan?

Lees meer »

GEZOCHT: Directeur Actienetwerk GasTerug (VERVULD)

De Stichting Actienetwerk GasTerug zoekt een motiverende en verbindende trekker om het actienetwerk verder te laten groeien.Wil jij je sterk maken voor energiebesparing in de metropoolregio Amsterdam? Hou je ervan coalities te smeden die welk project of idee dan ook aangrijpen om zoveel mogelijk energiebesparingsmaatregelen voor elkaar te krijgen? En ben je in staat om daarvoor een succesvolle basis uit te bouwen tot een stabiele netwerkorganisatie? Dan is deze rol bij het Actienetwerk GasTerug iets voor jou!

Lees meer »

Natasja van den Berg: ‘Over 5 jaar moet isolatie volstrekt logisch zijn’

Uit interesse bewoonde Natasja van den Berg, directeur Tertium, in 2022 de eerste bijeenkomst van het netwerk bij. Door de oorlog in Oekraïne is gas steeds duurder en gasbesparing is nodig voor de kosten én het klimaat. Vanuit een opdracht van de gemeente ondersteunde het netwerk x02025 op dat moment al  koplopers in de energietransitie in Amsterdam. Ze laat weten dat ze graag meewerkt aan deze belangrijke missie. Het netwerk x02025 organiseerde de afgelopen jaren  cursussen isolatie en deed actief mee in het netwerk. Natasja kwam namens hen in het regieteam. We zijn nu anderhalf jaar verder en het actienetwerk gaat binnenkort door als stichting. Haar rol als regielid vervalt dan. Samen blikken we terug: hoe kijkt Natasja naar het afgelopen anderhalf jaar van actienetwerk GasTerug en waar ziet ze GasTerug over vijf jaar?

Lees meer »

Regielid Eline Kik: ‘Minder overleggen en nog meer actie’

Het is maart 2022. Door de oorlog in Oekraïne is gas steeds duurder en gasbesparing is nodig voor de kosten én het klimaat. Een oproep tot verbinding van de toenmalig wethouder Marieke van Doorninck leidt tot de geboorte van het actienetwerk GasTerug. Als Eline Kik - (programma)directeur van Green Business Club Nederland en Zuidas - aanwezig is bij de eerste bijeenkomst van het actienetwerk, weet ze meteen dat ze meedoet. Een rol als regielid is voor haar weggelegd. We zijn nu anderhalf jaar verder en het actienetwerk gaat binnenkort door als stichting. Haar rol als regielid vervalt dan. Samen blikken we terug: hoe kijkt Eline naar het afgelopen anderhalf jaar van actienetwerk GasTerug, welke tips geeft zij het nieuwe bestuur en waar ziet ze GasTerug over vijf jaar?

Lees meer »

Josja van der Veer: ‘Het actienetwerk is en blijft een multiplier van goede initiatieven’

Josja van der Veer, directeur en verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen de Gemeente Amsterdam, stond vanaf de wieg bij het actienetwerk. Na de inval van Rusland in Oekraïne werd het voor haar snel duidelijk: er moet iets gebeuren. Met 15% gas terug hebben we het gas uit Rusland niet meer nodig. Een oproep tot verbinding van de toenmalig wethouder Marieke van Doorninck leidt tot de geboorte van het actienetwerk GasTerug en een extra rol voor Josja als regielid. Tal van bijeenkomsten, vele acties, grote aantallen betrokkenen en anderhalf jaar later gaat het actienetwerk binnenkort door als stichting. Haar rol als regielid vervalt dan. Samen blikken we terug: hoe kijkt Josja naar het afgelopen anderhalf jaar van actienetwerk GasTerug en waar ziet ze GasTerug over vijf jaar?

Lees meer »

‘Bundeling van krachten en samenwerking zijn cruciaal om energietransitie versneld van de grond te krijgen’

‘Ik vind het belangrijk om de energietransitie versneld door te zetten. De urgentie om klimaatverandering tegen te gaan is overduidelijk. Bundeling van krachten en samenwerking zijn daarbij cruciaal.’ Om die reden werd Jacqueline Cramer vanaf het begin onderdeel van het regieteam van GasTerug. Ze was geen vreemde in de energiewereld; ze raakte betrokken via haar voorzitterschap in de raad van toezicht van 02025 en is ambassadeur circulaire economie.

Lees meer »

Archief

Nova College: van bewustwording onder studenten tot praktijk

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van onderwijsinstellingen. Zo ook op het Nova College dat ruim 130 beroepsopleidingen aanbiedt. Daisy Beelen is practor circulair ondernemen & smart maintenance op het Nova College. Binnen het Nova College heeft zij een goed overzicht over wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. En daar vertelt zij ons graag over.

Lees meer »

Duurzame onderwijsinstellingen: duurzame energie zo efficiënt mogelijk inzetten

Duurzaamheid staat al sinds 2018 hoog in het vaandel bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat zien we onder andere terug in een succesvolle Green Office en gemotiveerde studenten, alleen over het vastgoed horen we minder. Ook daar verzetten we bergen werk, vertelt Thelma Geusebroek, verantwoordelijk voor het flinke vastgoedportfolio van deze onderwijsinstellingen. Binnen het actienetwerk 15% GasTerug zijn we altijd op zoek naar succesverhalen ter inspiratie voor anderen en daarom spraken we met Thelma over het succes van de verduurzaming, de Trias Energetica en het recyclen van gebouwen.

Lees meer »

AM ondersteunt innovatieve energiebesparingsoplossing en roept andere ontwikkelaars op dit voorbeeld te volgen

Gebiedsontwikkelaar AM ondersteunt via Actienetwerk 15% GasTerug om het energieverbruik in de Metropoolregio Amsterdam terug te dringen en hiermee ook een kostenbesparing te realiseren. Met een door onderzoeksinstituut TNO ontwikkeld concept bestaande uit voorzetramen en folielagen, ontstaat tegen het raam een luchtlaag die voor extra isolatie zorgt. Met deze innovatieve energiebesparingsoplossing kunnen bewoners en ondernemers 20% tot 35% warmteverlies over het raamoppervlak in de betreffende woning reduceren. AM wil met haar steun ook andere ontwikkelaars stimuleren bij te dragen aan het tot stand komen van deze duurzaamheidsinitiatieven.

Lees meer »