Buurten

Wij zijn er voor particulieren en klein mkb's. In eerste instantie richten we ons op quick wins; zodat we laagdrempelig snel energie besparen. Daarnaast informeren we over langdurige verduurzaming.

Onze aanpak is buurtgericht omdat we ervaren dat wanneer een hele buurt, van bewoner tot ondernemer, meedoet, mensen echt verschil gaan zien in de wijk. Daarmee inspireren ze elkaar.  

Ons aanbod

Met de 'Klus- en coachaanpak' zorgen we voor directe energiebesparing van gemiddeld 8% op elektra en 9% op gasverbruik. Die aanpak creëert bewustwording bij ondernemers én motivatie voor verdere verduurzaming.

Wil je zelf ook aan de slag met de 'Klus- en coachaanpak'? Download ons stappenplan en onze tips en randvoorwaarden en doe er je voordeel mee.

Stappenplan klus- en coachaanpak

Stappenplan klus- en coachaanpak
PDF – 110,1 KB

Tips & randvoorwaarden klus- en coachaanpak

Tips En Randvoorwaarden klus- en coachaanpak
Afbeelding – 423,8 KB

Dit hebben we al bereikt

Met de buurten-aanpak draaiden we een fixerspilot. Hieruit is een landelijke fixbrigade ontstaan, waarmee je overal in Nederland fixteams kunt opstarten.

Daarnaast is er onze 'Klus- en coachaanpak', die we aanbieden in een opschaalbaar stappenplan.

Verder stimuleerden we al meerdere organisaties om hun personeel op te laten leiden als energiecoach. Hoe dat gaat, zie je in onderstaande video.

 

Nieuwsartikelen

De EnergieWending gebruikt de kracht van verbinding en het lokale

Begin oktober reed oprichtster van de EnergieWending Wendela Troll haar groen-gele bakfiets de Zuidas op én WTC Amsterdam in tijdens ons netwerkevent. In die bakfiets vervoert de EnergieWending tal van kleine, toegankelijke voorbeelden waarmee bewoners uit Amsterdam-West energie kunnen besparen. Zo maakt de EnergieWending energiebesparing visueler, en daarmee duidelijker en toegankelijker. Afgelopen jaar hielpen ze al 590 huishoudens met energiebesparing. Eind dit jaar willen ze dat de teller op 1000 staat en begin 2025 op 2900. We spraken Wendela over het ontstaan, het doel en de inspirerende doortastende en lokale aanpak, waarmee ze Amsterdam-West verbindt en energiebesparing groter én positiever maakt.

Lees meer »

02025 verbindt en informeert om Amsterdam op schone energie te krijgen (en doet dat al twintig jaar)

Pauline Westendorp stond afgelopen oktober op onze energiemarkt met netwerkorganisatie 02025. Dit initiatief, opgericht in 2004, heeft als doel om Amsterdam en haar omgeving te laten draaien op betaalbare en schone energie. Het einddoel is 50 procent energie besparen en de rest schoon opwekken. Voor het opwekken van die schone energie is niet alleen Amsterdam, maar heel de metropoolregio Amsterdam nodig. Ondertussen gebruiken we in Amsterdam al 10 procent schone energie. Het afgelopen jaar hielp Amsterdam Warm-02025, in samenwerking met Stichting !WOON, 75 huishoudens in de Hoofddorppleinbuurt aan een energiecoach die energiebesparende middelen aanbracht en vorig jaar deelden ze op één dag 7000 meter radiatorfolie uit. Hoe gaat 02025 verder te werk om energiebesparing te vergroten?

Lees meer »

Halima Lakhbir: ‘Met de Pilot Persoonsverwarming besparen bewoners energie én geld’

Afgelopen netwerkevent zochten we samen naar innovatieve duurzame oplossingen om het energieverbruik binnen de Metropoolregio Amsterdam te verminderen. Een vraag die daar centraal stond: is het energiebesparend en kostendrukkend om personen te verwarmen in plaats van grote woonkamers en slaapkamers? Met dit vraagstuk gaat Halima Lakhbir, ondersteuner van het actienetwerk vanuit de gemeente Amsterdam, de komende tijd aan de slag. In de Pilot Persoonsverwarming bieden Halima en collega’s van coöperatie de Groene Hub uit Zuidoost alternatieve verwarmingsmiddelen aan, aan bewoners in Amsterdam Zuidoost. In dit artikel vertelt Halima ons alle ins en outs over de pilot die komende tijd van start gaat. 

Lees meer »

Rian Muijsers: ‘Wij helpen ondernemers in Amsterdam met verduurzamen’

Afgelopen netwerkevent zochten we samen naar innovatieve duurzame oplossingen om het energieverbruik binnen de Metropoolregio Amsterdam te verminderen. Ook Rian Muijsers, werkzaam bij Economische Zaken en Cultuur van de gemeente Amsterdam en programmamanager Verduurzaming Zakelijke Markt, deed daar verhaal. Het programma heeft al vele ondernemers geholpen met energiebesparing en daardoor besparing op de kosten. Maar wat doet de gemeente concreet om kleine ondernemers te helpen? En hoe komen ondernemers in aanmerking voor hulp en informatie zoals een energiescan?

Lees meer »

Miel Janssen (Wattnu): de energietransitie begint aan de keukentafel

Miel Janssen - voorzitter van Wattnu, dé energiecoöperatie van de Gooise Meren - inspireerde ons al op de laatste netwerkbijeenkomst van het actienetwerk. Daar vertelde hij over de inspirerende taak van de energiecoöperatie en hoe dat direct leidt tot een lager energieverbruik. En vandaag doet hij dat nog eens feilloos over in een mooi interview. Zo vertelt hij ons waar Wattnu de subsidie vanuit het netwerk voor gebruikte en waarom de energietransitie aan de keukentafel begint.

Lees meer »

VvE Buitendok kiest voor verduurzamingsplan

De ALV van de gemengde VvE, VvE Buitendok, in A’dam Noord (IJplein-buurt) is in mei met grote meerderheid akkoord gegaan met een renovatieplan van 9,3 miljoen euro. Het gaat om 194 woningen; per woning wordt er 48.000 euro geïnvesteerd. Ondanks RvO-subsidie en voordelige lening leidt dit besluit tot een ruime verdubbeling van de VvE-maandbijdrage, van gemiddeld 160 naar 360 euro per maand voor een woning van krap 60 vierkante meter.

Lees meer »

Neem contact met ons op

Hielke Ploeg

Trekker buurten
!Woon
h.ploeg@wooninfo.nl
0658870993