Van de 17e Warmetruiendag tot de 1e Shirtjesdag

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 12:56

Vandaag is het de 17e Warmetruiendag. Om energie te besparen zetten we de thermostaat nog een graadje lager en trekken meer dan 250.000 mensen een extra dikke trui aan. Maar de Warmetruiendag staat voor meer dan dat vertelt Nathalie van Loon, projectleider van deze bijzondere dag. Voor haar staat de Warmetruiendag gelijk aan een Klimaat-oud en nieuw: een dag waarop we samen in actie komen. Zo kan er tot 80% per persoon aan energie bespaard worden. In dit artikel vertelt Nathalie ons alles dat we moeten weten over Warmetruiendag, de acties op deze dag en over het nieuwe Shirtjesdag, het zomerse zusje van de Warmetruiendag, want ook in de zomer kunnen we flink wat energie besparen.

Klimaatverandering was een ongemakkelijk onderwerp

Nathalie houdt zich al jaren bezig met projecten voor mensenrechten en klimaat. Dat doet zij onder andere bij de Gemeente Amsterdam en bij Klimaatverbond Nederland. Al negen jaar is zij via Klimaatverbond Nederland betrokken bij de organisatie van landelijke Warmetruiendag en sinds vorig jaar is zij ook actief in het actienetwerk 15% GasTerug. “Al tien jaar stuur ik persberichten uit over energiebesparing en je merkt toch dat het altijd een ongemakkelijk onderwerp is geweest. Een jaar geleden toen Oekraïne werd overvallen, werd duidelijk dat de energietransitie toch best kwetsbaar is. Tot die tijd stond energie besparen niet heel hoog op de agenda. Iedereen keek meer naar technische oplossingen voor de energietransitie, maar eigenlijk is de verandering ook een sociale fix. We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat we minder energie verbruiken. Zoiets simpels als Warmetruiendag geeft hier richting aan.”

De verjaardag van het Kyotoprotocol

“Warmetruiendag is begonnen als de verjaardag van het Kyotoprotocol op 16 februari. Dit protocol is het eerste wereldwijde klimaatverdrag en daarom ligt Warmetruiendag altijd rond deze dag,” vertelt Nathalie. “Met Warmetruiendag willen we laten zien dat je nu al iets kan doen om verdere klimaatverandering te stoppen. Je kunt anders omgaan met je energie, maar ook andere keuzes maken in mobiliteit en voedsel. Het is dus meer dan alleen een extra warme trui aantrekken. Op deze dag is het de bedoeling dat we samen in actie komen.”

Volgens Nathalie zit het met die actiedag al aardig goed: “Met de 17e Warmetruiendag is een hele generatie al opgegroeid met deze dag. Mensen snappen het. Als wij naar scholen bellen dat het volgende week Warmetruiendag is, dan vinden ze dat meteen leuk. Ze bedenken direct acties om mee te doen. Soms is dat het aanleggen van een groen dak, maar soms is het ook zo simpel als: pak de fiets. Ze begrijpen de boodschap ‘kom nu in actie’ in ieder geval goed. Ruim één op vijf geeft aan na deelname aan Warmetruiendag zuiniger om te gaan met energie. Dat is best een hoge score.”

Iedereen doet mee

Basisscholen en scholen voor Voortgezet Onderwijs uit het hele land zijn al jaren een trouwe achterban van Warmetruiendag. Maar met meer dan 270.000 aanmeldingen wordt de dag steeds populairder bij iedereen. “Van basisscholen tot kinderopvang. En van universiteiten tot bedrijven en zorginstellingen. De acties gaan echt door heel Nederland en het is een divers publiek. Van jong tot oud. Iedereen is enthousiast en geeft zijn eigen invulling aan de dag.”

Acties lopen uiteen

Op de dag zelf probeert de organisatie zo veel mogelijk te laten zien wat er door het land gebeurt. En dat is veel, volgens Nathalie. “Vanochtend heeft een wethouder bijvoorbeeld mensen wakker gebeld en een energiegesprek gevoerd. Ook herinnert zij ze natuurlijk aan het dragen van een warme trui,” vertelt ze. “In Twente hebben leerlingen van een aantal scholen zelf een trui ontworpen. De mooiste wordt dan gemaakt en de leerlingen zijn zo weken bezig met het onderwerp.” Een ander mooi voorbeeld komt uit Friesland: “Hier heeft de leerlingenraad van 33 basisscholen besloten dat het elke vrijdag Warmetruiendag is. Fantastisch, dat zijn ontzettend veel leerlingen.”

Klimaat-oud en nieuw

De Warmetruiendag ziet Nathalie als een Klimaat-oud en nieuw. “Deze dag staat voor nu in actie komen, het samen in actie komen en de gezamenlijke impact die we hebben. We kijken echt naar wat we op deze dag hebben bereikt. Als we allemaal samen in actie komen op één dag en de thermostaat één graadje lager zetten, dan kunnen we het verbruik van drie Waddeneilanden besparen. Als we dat het hele stookseizoen doen, dan kun je de energie van heel Amsterdam besparen. En die impact, dat is Warmetruiendag.”

Shirtjesdag

22 juni is het tijd voor de eerste Shirtjesdag. “De warmtevraag is misschien maar een tijdelijke vraag. Uiteindelijk is het aantal koeldagen in de 17 jaar tijd dat Warmetruiendag bestaat al meer dan verdubbeld. De Warmetruiendag schuift zo steeds meer op richting rokjesdag en een zomerse tegenhanger is nodig,” geeft Nathalie aan. “Met deze dag willen we een lager elektriciteitsverbruik, ook in de zomer, agenderen. Die airco slurpt bijvoorbeeld 10- 30 keer meer energie dan een gewone ventilator. En een graad koelen kost zo’n drie keer meer energie dan 1 graad verwarmen. We kunnen het energieverbruik ook in de zomer verlagen en daar zijn we ons vaak niet van bewust. Op Shirtjesdag doen we eigenlijk hetzelfde als Warmetruiendag, maar dan andersom. Samen koelen we minder koel.”

Wil je weten hoeveel je bedrijf kan besparen door mee te doen aan Shirtjesdag? Kijk dan naar de businesscase die laat zien hoeveel winst je kunt behalen door een graad lager te koelen. Zie: https://shirtjesdag.nl/ en https://2022.warmetruiendag.nl/doe-mee/businesscase-shirtjesdag

Afbeelding: Eva Broekema

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.