Data & Monitoring

Het actienetwerk verzamelt actuele data op postcode 6-niveau en publiceert deze met een maandelijkse frequentie om inzicht te krijgen in (de ontwikkeling van) het gasverbruik voor alle dertig gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam. We meten in drie categorieën: klein-, midden- en grootverbruik.

Ons aanbod

Data en monitoring stappenplan

Wil je voor jouw regio ook aan de slag met het monitoren van het gasverbruik? Download ons stappenplan en profiteer van onze learnings.

Stappenplan Data & Monitoring

Dit hebben we al bereikt

We halen de data elke maand op bij de netbeheerders (Alliander en Stedin in de MRA) en corrigeren deze naar standaardjaarverbruik. Vervolgens analyseren we de data en maken deze inzichtelijk voor de totale MRA, per gemeente en voor de drie onderscheiden categorieën (kleinverbruik, grootverbruik en gasmiljonairs).

Met behulp van deze data brachten we ook in beeld waar zich huishoudens bevinden waarbij het gasverbruik boven het ingevoerde prijsplafond uitkomt. Met het monitoren van deze data creëerden we als regio de mogelijkheid om op het niveau van bedrijventerreinen en op straatniveau te monitoren.

Nieuwsartikelen

Actienetwerk 15% GasTerug haalt haar doelstelling

Tijdens een energieke netwerkbijeenkomst in de Koepel in Haarlem worden de laatste gasreductiecijfers bekendgemaakt. Met 12,3% reductie in november was het maar de vraag of de doelstelling van 15% in 2022 gehaald zou worden. De sfeer is dan ook zeer opgetogen wanneer Pallas Agterberg van Alliander laat weten dat de MRA op de valreep de 15% heeft gehaald. Minister Rob Jetten deelt in een videoboodschap felicitaties uit en zegt blij te zijn dat het Actienetwerk niet stopt, maar door zal blijven gaan om nog meer te besparen.

Lees meer »

Geactualiseerde prognose: verbruik aardgas MRA daalt 12,2% in 2022

Naar verwachting is het verbruik van aardgas in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dit jaar 12,2% lager dan het gemiddelde over de periode 2018 t/m 2021. Dat blijkt uit een prognose van netbeheerder Liander per december 2022. In de prognose van september en oktober lag de verwachte reductie van aardgasverbruik op 10%.

Lees meer »

In gesprek met Liander: van datacorrectie tot slimme meters

15% gas terug in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), dat is het doel voor het einde van het jaar. Op het moment is er sprake van 10,3% minder gasverbruik in de MRA. Maar hoe meten we die gasreductie? Waar staan we nu en hoe kan het dat die percentages flink verschillen met de cijfers die we in de nationale media horen? Om die vragen te beantwoorden, spraken we Pallas Agterberg en Valentijn Teerink van netbeheerder Liander. Pallas houdt zich bezig met strategische en innovatieve vraagstukken en is een belangrijke schakel tussen Liander en het actienetwerk. Valentijn analyseert binnen Liander verbruiken en standen van iedereen met een gasaansluiting. Voor het actienetwerk kijkt hij vooral naar de informatiebehoefte: welke informatie is er nodig om bepaalde beslissingen te maken? Ook legt hij uit hoe de data geïnterpreteerd moeten worden. Want dat blijkt niet altijd even makkelijk

Lees meer »

Neem contact met ons op

Edwin Oskam

Data & Monitoring
e.oskam@amsterdam.nl
0613546510