HVO-Querido: verduurzaming met een bijzondere doelgroep

Gepubliceerd op 18 mei 2023 om 11:42

HVO-Querido sleepte voor alle 24-uurslocaties (19 stuks) het Zilveren Milieucertificaat van de Milieuthermometer binnen. Een zorgorganisatie zoals deze komt tijdens de weg naar verduurzaming veel obstakels tegen. Daar weten adviseurs Robert Poppes en Frank van der Schoor alles van. Samen met een team realiseerden zij de nodige veranderingen die leidde tot het zilveren certificaat. Robert Poppes, adviseur veiligheid en milieu binnen HVO-Querido, vertelt ons over de organisatie, uitdagingen van verduurzamen en zijn brede visie op duurzaamheid.

Over HVO Querido

“Wij geven mensen een tweede, derde, vierde, vijfde en zesde kans. We begeleiden mensen die dakloos zijn, verslaafd, mensen met psychische problemen, vluchtelingen, sekswerkers en nog veel meer kwetsbare groepen. Wij ondersteunen mensen om zelf opnieuw regie over hun leven te krijgen en die te behouden na een periode van ontregeling,” vertelt Robert. “Bij ons staat de persoon altijd op nummer één, onze doelgroep heeft namelijk al andere zorgen dan het klimaat. Pas daarna kijken we naar duurzaamheid. We zijn daarom ook erg trots op het certificaat.”

Meer dan 70 locaties en 2500 woningen

In totaal heeft HVO-Querido 70 locaties voor dagbesteding, begeleiding en opvang. Op de grote locaties, de 24-uurslocaties, heeft de organisatie het certificaat bemachtigd. Het doel is volgens Robert om de rest van de gezamenlijke locaties volgend jaar mee te nemen. “We hebben bijna geen eigendomspanden en onze locaties worden vaak door de gemeente aangewezen. Deze gebouwen zijn soms moeilijk te verduurzamen, maar in ons scenario is het natuurlijk belangrijker dat we opvang hebben. We zeggen niet: we willen dat gebouw niet, want het voldoet niet aan onze duurzaamheidseisen. Soms zit er wel een parel tussen, zoals een leegstaand 4-sterren hotel waar we nu Oekraïnse vluchtelingen opvangen.”

Monitoren en investeren

Op alle locaties probeert HVO-Querido toch iets te doen met duurzaamheid. Robert: “Op onze eigendomspanden leggen we zonnepanelen en bij de panden die we huren zijn we in gesprek met onze verhuurder. Door de hoge energieprijzen hebben verhuurders hier sneller interesse in. Daarnaast kopen we groene energie in, hebben we ledverlichting en bijvoorbeeld besparende douchekoppen.”

Sinds een half jaar monitoren Robert en zijn team het energieverbruik op de centrale locaties. “We monitoren nu per locatie en per kwartier wat we verbruiken. We kijken naar de pieken en dan zoeken we naar investeringsmogelijkheden om het gebouw te verduurzamen, zodat het op 2030 aan de klimaateisen voldoet. ”

Achter de deur is eigen woning

Naast de gezamenlijke locaties, heeft HVO-Querido ook ambulante woningen. Robert: “In Amsterdam alleen al hebben wij 2500 ambulante woningen. Wat we altijd zeggen: achter de voordeur is de eigen woning. Vanaf daar bepaalt een cliënt wat de regels zijn en wij bemoeien ons niet met wat onze cliënten doen op hun eigen plek. We hebben bijvoorbeeld te maken met mensen met een verslaving en zij hebben het vaker koud.”

Dat maakt HVO-Querido anders dan andere organisaties. Robert legt uit: “Omdat zij voor ons op de eerste plaats staan, zeggen we niet zomaar: hé, zet die kachel eens wat lager. In grote kantoorpanden zie je dat ze de kachel 1,5 graad lager zetten en dat de energiebesparing enorm is. Dat kan bij ons gewoon niet.”

Andere oplossingen

Toch is Robert wel bezig met wat er achter de voordeur gebeurt. “Wij betalen voor een aantal locaties de kosten voor de energie, dus ze zien de financiële voordelen niet op hun rekening. Er zijn creatieve oplossingen nodig om toch energie te besparen. We geven mensen bijvoorbeeld een zandloper om te douchen en leggen uit dat het raam dicht moet als de kachel op 23 graden staat. Ook naast energie besparen doen we veel.”

Tijdens de dagbesteding en begeleiding geven Robert en collega’s ook duurzaamheid mee. “We geven uitleg in de supermarkt over duurzame producten en we scheiden afval bij onze dagbesteding. Daarnaast eten we vaak vegetarisch en proberen we zo min mogelijk eten te verspillen. We hopen dat ze al deze aspecten meenemen in het leven na de opvang.”

Duurzaamheid in de brede zin

“Voor mij is duurzaamheid veel meer dan alleen het certificaat,” begint Robert. “Voor ons is duurzaamheid meer dan alleen gas terug. Je kunt als groot bedrijf je energiesysteem zo instellen dat de kachel lager staat, maar ben je verder ook duurzaam bezig? Waar haal je bijvoorbeeld je eieren die je bewoners en werknemers op hun bord krijgen? Duurzaamheid is zo veel breder dan dat en ik hoop dat onze bewoners dat meenemen in de rest van hun leven.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.