Energie Samen Noord-Holland: regionale verduurzamingskansen vergroten met energiecoöperaties

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 09:49

Energie is een eerste levensbehoefte, en in principe via zon, wind en andere natuurlijke bronnen ruimschoots voorradig. Energie is ook iets wat van iedereen is, dus de beschikbaarheid van energie kun je daarom niet overlaten aan dictatoriale landen of commerciële bedrijven. Energie is een nutsgoed dat we zelf moeten regelen,” vindt Aernoud Olde, directeur van Energie Samen Noord-Holland. Daarom zorgt Energie Samen er op landelijk en provinciaal niveau voor dat energiecoöperaties krachten kunnen bundelen en kennis en kunde kunnen delen om regionaal een duurzamer landschap te creëren. Wij spraken Aernoud over de rol van Energie Samen Noord-Holland. Wat doet Energie Samen om bij te dragen aan een duurzaam energielandschap? Waarom is het bestaan van een dergelijke organisatie zo belangrijk? En welke tips heeft Aernoud voor particulieren die energie willen besparen?

Efficiëntie in samenwerking energiecoöperaties

Energie Samen zorgt samen met de provincie, gemeenten, lokale initiatiefnemers en partners voor de ontwikkeling en ondersteuning van coöperatieve energieprojecten en efficiëntie in de energietransitie: “Lokale energiecoöperaties moeten het allemaal vaak en veel zelf uitzoeken en uitvinden. Het helpt dan enorm als ze makkelijk toegang hebben tot andere coöperaties die misschien verder zijn of andere ervaringen hebben.” Energie Samen zorgt ervoor dat de coöperaties die kennis kunnen uitwisselen en delen. Dat is iets wat sinds dit jaar opeens veel makkelijker is geworden. “Met de hedendaagse problematiek is opeens iedereen voor,” vertelt Aernoud.

Kennis en kunde delen en inzichtelijk maken

“Mensen verzuipen in alle informatie over energie besparen, en dan helpt het dat er een lokale groep mensen is die de zaken op een rijtje zet en je op weg helpt, bijvoorbeeld met energiecoaches of collectieve projecten. Je wilt niet dat iedereen alles zelf moet uitvinden, niet als individuele inwoner, maar ook niet als lokale energiecoöperatie. Met Energie Samen doen we vaak niet meer dan zeggen ‘kijk, daar doen ze het goed’, zodat anderen dat dan kunnen kopiëren,” vertelt Aernoud. Uiteindelijk gaat het erom dat lokale coöperaties projecten gaan uitvoeren. Denk daarbij aan opwekprojecten van energie, energiebesparingsprojecten en de inzet van energiefixers. “We richten ons op alle mogelijke dingen die een coöperatie op kan pakken, zoals collectieve inkoop voor energiebesparende maatregelen voor bewoners, maar ook informatievoorziening over energie besparen.” Mooie voorbeelden daarvan zijn Watt Nu, in Gooise Meren, en Energie Verbonden, de regionale samenwerking in de Gooi en Vechtstreek.

Leveringszekerheid energie op buurtniveau

Aernoud vervult zijn functie, evenals veel andere mensen, vanuit idealisme. “Je ziet duizenden mensen die er vele uren per week in stoppen, omdat ze de energietransitie willen versnellen. Het is onhaalbaar en onrealistisch dat iedereen zelfvoorzienend wordt, maar we willen niet afhankelijk zijn van grote, buitenlandse bedrijven. We hebben een overheid nodig voor leveringszekerheid, maar we willen dat het liefst op buurtniveau met elkaar regelen. Zo kunnen we samen in onze energiebehoefte voorzien.”

De onderschatte kennis uit de samenleving

Door de jaren heen zijn er in Noord-Holland zo’n 200 coöperatieve zon- en windprojecten ontstaan, vanuit zo’n 80 energiecoöperaties en initiatieven. Deze leveren samen een substantiële bijdrage aan de hernieuwbare opwek. Kennis van buurtbewoners is bij het ontstaan van projecten heel erg belangrijk. “Zo is er bijvoorbeeld Ketelhuis WG in Amsterdam. Een aantal buurtbewoners wilde de wijk zo goed mogelijk aardgasvrij maken. Ze kwamen met het idee om warmte uit het kanaal te gebruiken; deze warmte slaan ze nu in de zomer op, zodat deze in de winter gebruikt kan worden om woningen te verwarmen.” Dit idee ontstond bij de buurtbewoners die zich bewust waren van de mogelijkheid in hun wijk. “Kernpunten van de beweging: de overheid, en eigenlijk iedereen, onderschat hoeveel kennis er in de samenleving zit. Wij willen die kennis gebruiken om gezamenlijk te verduurzamen. Dat hoeft zich niet te beperken tot energiebesparing, maar kan zich ook uiten op andere vlakken.”

20 tot 25% besparen op energie door inzicht in behoefte en verbruik

We vroegen Aernoud wat zijn beste tips zijn om te besparen op energie: “Als ik me daarmee richt op het individu, dan is het eerste waar ik mensen op wijs altijd: realiseer je dat je verslaafd bent aan energie. Energie is een eerste levensbehoefte.” Volgens Aernoud is het daarom opmerkelijk dat we zo weinig weten over hoeveel energie we nodig hebben en wanneer. “Breng in kaart waar jouw energiebehoefte ligt en waar je wellicht meer energie verbruikt dan strikt noodzakelijk is. Door bewustwording kun je vrij eenvoudig zo’n 20 tot 25% van je energieverbruik verminderen.” Daarbij kan het gaan om heel simpele dingen, zoals de deur dichtdoen in de winter, het licht uitzetten en het verminderen van sluipverbruik. “Zulke dingen worden al zo lang geroepen, maar mensen doen er zo weinig mee. Daarmee zorgen we voor verspilling die nergens voor nodig is.”

Zelf ontdekte hij een aantal jaar geleden een flink gat in zijn stroomverbruik. Er klopte iets niet. Wat bleek? De pomp voor de vloerverwarming bleef dag en nacht aan het werk, terwijl vijf minuutjes per dag in de zomer goed genoeg waren geweest. “En zo heeft iedereen wel dingen in huis. Soms is het sluipverbruik, soms is het meer dan dat.” Dat is zonde, oftewel: “Ga op zoek naar dat onnodige energieverbruik en probeer dat te beëindigen. En haal er een expert bij om tips in te winnen. Vrijwel elke gemeente heeft een energie-initiatief waarin energiecoaches beschikbaar worden gesteld om met je door je woning te lopen.”

Verduurzamen in jouw regio met Energie Samen?

Wil jij weten wat jij in jouw wijk of gemeente kunt doen voor het realiseren van hernieuwbare opwek? Neem contact op met Energie Samen Noord-Holland. Bellen met Aernoud Olde is ook mogelijk op 06 12 505 498.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.