Witte daken

Stel je eens voor: een innovatieve en eenvoudige manier om het binnenklimaat van je bedrijf comfortabeler te maken en tegelijkertijd energie te besparen. Dat is precies wat witte daken bieden! Witte daken hebben de kracht om een aanzienlijk verschil te maken in zowel de eigen werkomgeving als het grotere geheel van duurzaamheid.

Voordelen

  • Koeler binnenklimaat: witte daken reflecteren veel meer zonlicht dan zwarte daken, waardoor ze aanzienlijk koeler blijven. Terwijl zwarte daken warmte absorberen, weerkaatsen witte daken tot 90% van het zonlicht, wat resulteert in lagere binnentemperaturen. Door je dak wit te maken, verminder je de hitte binnen je gebouw, vooral tijdens de zomermaanden, en creëer je een comfortabelere werkruimte voor jezelf en je werknemers. Uit onze pilot 'Witte daken voor bedrijventerreinen' blijkt dat zwarte daken onder de isolatielaag voor 5 graden meer opwarming zorgen dan witte daken.
  • Energiebesparing: met een koeler binnenklimaat dankzij witte daken, zul je merken dat je minder afhankelijk bent van airconditioning, ventilatoren en andere koelsystemen. Dit leidt tot aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn, wat gunstig is voor zowel je portemonnee als het milieu. Studies hebben aangetoond dat witte daken tot wel 20% minder energie verbruiken voor koeling in vergelijking met zwarte daken. Door deze energiebesparing verminder je ook de CO2-voetafdruk van je bedrijf, waardoor je een bijdrage levert aan de strijd tegen klimaatverandering.
  • Verlengde daklevensduur: naast het verminderen van de warmtebelasting op je gebouw, verlengen witte daken ook de levensduur van je dakbedekking. Hoge temperaturen kunnen bijdragen aan het versnellen van het verouderingsproces van dakmaterialen. Met een wit dak dat minder warmte absorbeert, wordt de slijtage door warmte en uv-straling verminderd, waardoor je dakbedekking langer meegaat en je op de lange termijn kosten bespaart.

Kort samengevat: witte daken bieden een win-winsituatie. Ze houden gebouwen koeler, besparen energie en verlengen de levensduur van een dak. Als je wilt investeren in een groenere toekomst en tegelijkertijd wilt genieten van de voordelen van een comfortabeler binnenklimaat, dan zijn witte daken de juiste keuze!

Nadelen

Voordat iedereen de daken spantaan wit begint te schilderen, is het belangrijk ook de mitsen en maren te kennen.

  • Om de voordelen optimaal te benutten is het belangrijk dat de witte daken juist aangebracht worden en jaarlijks schoongemaakt worden. Ga dus niet zomaar zelf met witte verf aan de slag.
  • Daarnaast is het van belang de witte daken enkel op bedrijventerreinen of hoogste daken in bebouwde omgeving te gebruiken. Wanneer je een dak waar andere mensen op kijken wit maakt, kan de reflectie van het zonlicht lasogen veroorzaken bij die mensen. Een zeer onwenselijke situatie, met als gevolg dat je gedwongen zult worden het dak weer te schilderen met een minder reflecterende kleur.

Om een goede oplossing binnen de bebouwde omgeving te bieden breiden we onze pilot uit met lichtgrijze daken. Zodra hier meer informatie over bekend is zullen we die hier plaatsen

Alternatieven

Voor de bebouwde omgeving zijn er nog meer ook zeer effectieve mogelijkheden voor het dak. Denk bijvoorbeeld aan groene of blauwe daken. Binnenkort zullen we daar ook meer informatie over plaatsen op deze pagina.