Stichting !WOON: aanvraag naar energiecoach stijgt enorm

Gepubliceerd op 21 oktober 2022 om 09:39

De afgelopen maanden hadden steeds meer mensen een energiecoach nodig. Het aantal aanvragen ging in een mum van tijd van 300 per maand naar 300 per week. Ook melden steeds meer vrijwilligers zich aan om energiecoach te worden. Maar is dat genoeg om de aanvraag bij te benen? En wat doet een energiecoach nu precies en hoe word je energiecoach? We spraken met Kelly Schwegler, projectleider van het energiecoachproject van Stichting !WOON. Dit project vindt plaats in Amsterdam, Zaanstad, Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. Hier begeleidt ze met een team 200 vrijwilligers, maakt ze afspraken met de gemeenten en faciliteert ze alles rondom het project energiecoaches zodat zij het beste energiebesparingsadvies kunnen geven.

Van 300 aanvragen per maand naar 300 per week

Volgens Kelly is het vergrote aantal aanvragen meer dan logisch. Het treft mensen nu meer in de portemonnee dan ooit. “We zien dat mensen gewoon een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten. We zien wel een verschil met vroeger. Waar mensen vroeger niet wilden inleveren op comfort, hebben ze nu geen keuze meer. Het treft ze zo ontzettend in de portemonnee. Met een dekentje op de bank of de temperatuur een graad lager, was bij sommigen eerst niet bespreekbaar. Nu zijn energiebesparende middelen noodzakelijk. En daar helpen wij bij.”

Energiecoach?

“Een energiecoach is een vrijwilliger die energiebespaaradvies geeft. Bij !WOON gaat het advies over kleine maatregelen en het veranderen van gedrag. Denk hierbij aan het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie, maar ook het advies om je verwarming niet hoger te zetten dan nodig en uitleg over de slimme thermostaat.” Technisch of bouwtechnisch advies geven deze energiecoaches niet. “We kijken echt naar nu. Wat kun je nu doen als je in een huurwoning zit en je hebt zelf de middelen en de positie niet om je woning te verduurzamen. Wat kan je dan in elk geval doen om je energieverbruik te minderen.”

Vragenlijst invullen en meteen actie

Een energiecoach gaat op afspraak naar de bewoner toe en gaat aan de hand van een vragenlijst het gesprek aan. “Stel je woont in een woning uit 1990, dan kan de besparing met radiatorfolie anders zijn dan in een woning uit 1901. De vragenlijst geeft meteen terugkoppeling op basis van de dingen die ingevoerd zijn. Een energiecoach ziet dit en zegt dan bijvoorbeeld: stel je zou radiatorfolie plaatsen, dan levert dit je een besparing op van 150 euro per jaar. Wil je radiatorfolie? Aan het eind heb je dan een soort boodschappenlijstje met bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en een waterbesparende douchekop. Zo ziet de energiecoach meteen welke energiebesparende maatregelen van toepassing zijn op het huis,” zegt Kelly.

De coaches brengen de producten, indien mogelijk, ook gelijk aan. “Zo weten we zeker dat het niet in de kast belandt,” voegt ze daar aan toe. “Waar we kunnen, bieden we hulp aan. Als de verf bijvoorbeeld van de kozijnen bladert, blijven tochtstrips niet plakken. Dan kunnen we in sommige stadsdelen doorverwijzen naar de FIXBrigade, die pakken het dan iets groter aan. Maar dat is alleen voor de allerkleinste inkomens.”

Is een energiecoach dan niet voor iedereen?

Iedereen komt in aanmerking voor een energiecoach. “Wel geven we mensen die op bepaalde manieren zijn aangemeld voorrang. Denk aan aanmeldingen via de Stadspaspagina, de voedselbank of het sociale wijkteam. Andere personen komen zeker aan de beurt, maar het heeft iets minder haast. Zij hebben vaker zelf al voldoende middelen.”

Zelf energiecoach worden

“Als je kijkt naar het aantal aanvragen, hebben we 300 coaches nodig. We hebben er nu 200, dus we zijn al een eind op weg. Gelukkig melden steeds meer mensen zich, maar we kunnen er altijd meer gebruiken,” vertelt Kelly. “Om energiecoach te worden heb je geen voorkennis nodig, je krijgt een hele dag training. Je moet vooral sociaal zijn en het leuk vinden om bij vreemden in huis te komen. Je hebt minimaal één uur per week voor éen afspraak per week nodig en je kunt het verder helemaal zelf invullen. We zoeken altijd mensen die meertalig zijn. Denk aan Spaans, Arabisch, Turks of Engels. Op dit moment zoeken we echt nog mensen in Amsterdam Zuid-Oost, Nieuw-West, Ijburg en Noord.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.