Maak kennis met... Nina van den Berg

Gepubliceerd op 24 december 2022 om 10:20

Het einde van het jaar nadert. Daarom blikken we in het actienetwerk 15% GasTerug, per belangrijke pijler uit het netwerk terug op het afgelopen jaar. Dat doen we met het hoofd van een specifieke tafel, zoals we dat in het actienetwerk noemen. Vandaag spreken we Nina van den Berg die via Green Business Club (GBC) Zuidas aan het hoofd van de Kantoren Tafel zit. Deze tafel gericht op kantoren houdt zich bezig met energiebesparingen binnen grote kantoorgebieden zoals de bekende Zuidas in Amsterdam. Maar wie is Nina, hoe kijkt die terug op afgelopen tijd en wat is diens meest trotse moment?

Green Business Club

Nina, antropoloog en projectmanager afval & circulariteit en energie bij GBC Zuidas, rolde al vrij snel het netwerk in. “Wij waren bij Green Business Club Zuidas al bezig met het verduurzamen van de kantoren op de Zuidas op verschillende thema’s, waaronder energie. Dit doen we samen met de bedrijven die daar zitten. Wij dachten hé, binnen dit netwerk kunnen we samen optrekken met andere partijen en mensen binnen de Metropoolregio Amsterdam die ook bezig zijn met de energietransitie. Dat sprak ons erg aan en we voelden dat er momentum was om onze projecten nog groter te maken. We zijn als Green Business Club Zuidas al in het begin aangesloten bij het actienetwerk. Ik ben projectmanager op het thema energie en daarom kreeg ik binnen het actienetwerk deze rol.”

Wat doet de Kantoren Tafel?

De Kantoren Tafel richt zich op kantoren waarbinnen je bedrijven vindt die vooral actief zijn in de dienstensector. “Dit zijn echt typische kantoorgebouwen,” geeft Nina aan. ”Zij kunnen ook hun steentje bijdragen aan het verhaal van energiebesparing. Als je denkt aan energiebesparing binnen deze kantoren, dan kijken we vaak naar onnodige lichten die in de nacht branden. Ten tweede kijken we of de temperatuur en klimaatinstellingen anders geregeld kunnen worden. En ten derde maken we voor een aantal van deze grote kantoorgebouwen routekaarten richting 2030: welke kansen voor energiebesparing zijn er? Hierbij betrekken we alle huurders, beheerder én eigenaar. Zij moeten allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, zodat er we er samen voor zorgen dat zo’n kantoorgebouw optimaal functioneert op het gebied van energieprestatie.”

Verbinding tussen huurder en verhuurder

“Wij zijn er voor huurder, maar ook verhuurder en beheerders. Green Business Club Zuidas heeft bijna 70 participanten, dat zijn huurders, maar ook eigenaren en beheerders. We zorgen voor verbinding tussen deze belanghebbenden,” vertelt Nina. “We brengen ze bij elkaar. Het komt wel eens voor dat huurders veel willen, maar dat eigenaren niet mee willen. Als we de vragen van deze huurders bundelen, hebben zij veel macht. Aan de andere kant zien we ook pandeigenaren met ambities en huurders die niet meewerken en hun eigen plan trekken. Zij hebben elkaar nodig in dit proces.”

Zuidas doet het licht uit

Het meest trots is Nina op de spin offs van Zuidas doe(t) het licht uit. “Deze campagne startsein Zuidas met het simpele doel het kantorengebied ’s nachts donker te krijgen.’. Nu wordt deze ambitie om in de nacht de lichten te doven door 10 andere kantoorgebieden omarmd. Dat zoveel bedrijven daar werk van maken en zelfs verder kijken dan de lichten uit, zoals de klimaatinstellingen, daar ben ik wel trots op.” Nina is ook trots dat deze projecten leiden tot het delen van kennis van bedrijven onderling. “Bedrijven gaan er enthousiast mee aan de gang en we zien dat zelfs concurrerende bedrijven nu kennis met elkaar delen. Hoe kunnen ze het nog beter doen? Ze willen steeds meer leren en ze zoeken niet alleen ons op, maar ook elkaar.”

Samen impact maken

“Green Business Club gaat over samenwerking tussen partijen die niet voor de hand ligt, er zijn nu 16 lokale GBC’s door het hele land. Door die samenwerking kunnen we veel impact maken. We zien dat concurrerende bedrijven nu samenwerken en kennis delen om energie te besparen,” zegt Nina. Voor die is het dan ook vanzelfsprekend mee te doen. “Dit actienetwerk is hier een nog grotere vorm van. Dit gaat ook over samenwerken, krachten bundelen en kennis delen. Dat is te gek.”

Reactie plaatsen

Reacties

Hans Bueno de Mesquita
2 maanden geleden

Hoi Nina,
Hoe gaat het met je? We zijn een crowdfunding actie gestart voor de FIXbrigade,
zie www,finxbrigadegaatdoor.nl
Ik kan ook een flyer opsturen. Alvast bedankt. MvG Hans Bueno de Mesquita

Hans Bueno de Mesquita
2 maanden geleden

Hoi Nina,
Hoe gaat het met je? We zijn een crowdfunding actie gestart voor de FIXbrigade.
zie www,fixbrigadegaatdoor.nl

Ik kan ook een flyer opsturen.
Alvast bedankt. MvG Hans Bueno de Mesquita