Bedrijventerreinen

Met deze pijler helpt het netwerk bedrijventerreinen met het versnellen van energiereductie. Dit doen wij tijdens warme en koude periodes van het jaar.

Wij geloven dat energiebesparing binnen een bedrijf hand in hand gaat met een verbetering van het binnenklimaat van de werkomgeving. Daarmee zorgt energiereductie bij bedrijventerreinen voor belangrijke extra voordelen, zoals minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en een hogere werknemerswaardering.

Zo maken we een goede en gezonde organisatie, zowel voor de mensen die er werken als de mensen in de samenleving.

Ons aanbod

Witte daken

Witte daken worden minder warm dan donkere daken en zorgen daarom in de zomer voor een minder hoge vraag voor koelsystemen en airco’s. Wil je ook aan de slag met witte daken? Download ons stappenplan.

Tips En Randvoorwaarden

Datagedreven monitoring

De data geeft gedetailleerd inzicht in energieverbruik en toont daarmee kansen voor verduurzaming. Benieuwd hoe je datagedreven kunt monitoren voor jouw bedrijventerrein? Download het stappenplan.

Datagedreven Monitoring
Afbeelding – 334,2 KB

Stappenplan energiebesparende pilot bedrijventerreinen

De pilots zetten we op aan de hand van een stappenplan. Wil je zelf ook een energiebesparende pilot opzetten voor bedrijventerreinen? Gebruik ons stappenplan als leidraad.

Pilot Energiebesparing Bedrijventerreinen

Slimme koel- en vriessystemen

Freezerdata is een module voor in je koel- of vriescel waarmee je realtime en 24/7 inzicht in het systeem krijgt. Hierdoor spoor je verspilling op en kun je optimalisaties doorvoeren waarmee het energieverbruik daalt en waardoor de levensduur van de installatie stijgt.

Checklist Slimme Koel- & Vriessystemen
Afbeelding – 706,0 KB
Tips & Randvoorwaarden Slimme Koel- & Vriessystemen
Afbeelding – 306,8 KB

Dit hebben we al bereikt

Met de bedrijventerreinen-pijler kwamen al de pilots 'Datagedreven monitoring' en 'Slimme koel- en vriessystemen' tot stand. Op dit moment is de pilot 'Witte daken op bedrijventerreinen' in ontwikkeling.

De aanpak in de pilots levert direct energiebesparing op: slimme installaties voorkomen onnodig koelen, witte daken zorgen in de zomer voor een minder hoge vraag voor koelsystemen en airco’s en regelmatig onderhoud aan apparatuur krijgt mankementen of inefficiënte instellingen boven water, met energiebesparing als resultaat.

Onze bedrijventerreinen-pilots geven veel inzicht in hoe je op verschillende manieren energie kunt besparen op bedrijventerreinen. De aanpak van de pilots rollen we nu verder uit. Al meerdere bedrijventerreinen maakten al gebruik van onze stappenplannen en gebruiken onze methoden. 

Nieuwsartikelen

Nunzio Calia: ‘In Zuid-Europa is het witte dak al jaren een begrip, waarom hier niet?’

Al 95 jaar lang ontzorgt Pover Schilders, het bedrijf van Nunzio Calia, met 40 medewerkers klanten in de hele randstad. Waren het eerst kozijnen en muren die ze schilderden met een mooie kleur, sinds anderhalf jaar zijn het ook de daken van industrieterreinen die ze coaten. Ze coaten zwarte bitumen daken met een witte coating. En die coating brengt tal van voordelen met zich mee op het gebied van verduurzamen en energiebesparing. In dit artikel vertelt Nunzio ons alles over de witte daken, de voordelen daarvan en waarom we bijvoorbeeld vaker naar Zuid-Europa moeten kijken.

Lees meer »

Stayokay streeft naar een nog duurzamere toekomst

De Nederlandse hostelketen Stayokay richt zich op veel vlakken van duurzaamheid. Al vanaf de oprichting in 1929 handelt het duurzaam. Nu, bijna 100 jaar later, is er bij Stayokay nog steeds heel veel oog voor duurzaamheid. Wij spraken met duurzaamheidscoördinator Mirjam Kiestra, die verantwoordelijk is voor de aanpak en het zo goed mogelijk laten draaien van de duurzaamheidsthema’s in de hostels van Stayokay in het hele land. “Hoe meer ik in het programma groei, hoe meer informatie en kennis ik opdoe en hoe meer ik denk ‘het kan ook niet anders dan dat we daar anders mee om moeten gaan'.”

Lees meer »

Elwin van der Klis over de bedrijventerreinen tafel en nieuwe pilot

Het actienetwerk GasTerug bracht afgelopen jaar een aantal succesvolle pilots uit om energie te besparen binnen bedrijven en zorginstellingen. Die pilots waarmee bedrijven snel en makkelijk minder gas gebruikten, kwamen onder andere uit de koker van Elwin van der Klis. Als voormalige trekker van de Bedrijventerreinen en Zorginstellingen Tafel bedacht hij ook voor de zomer weer een nieuwe pilot. Met witte daken wil hij dat bedrijventerreinen minder energie gebruiken voor verkoeling van een pand. Elwin vertelt ons alles over deze nieuwe pilot, hoe hij het actienetwerk inrolde en ook blikt hij met trots terug op afgelopen tijd.

Lees meer »

Jeroen van de Laar over energiebesparende daken, zijn bedrijf Inscio en de nieuwe witte daken pilot

Het soort dak op jouw bedrijfspand of woning is van invloed op jouw energierekening en comfort, daar weet Jeroen van de Laar (47 jaar) alles van. Als co-founder van Inscio Roofs, een bedrijf dat data verzamelt over daken, ziet hij alle soorten daken voorbij komen. Van groendak tot het standaard zwarte dak en van een dak met waterretentie tot een wit dak. Maar welk dak zorgt er nu voor dat jouw energierekening niet ‘door het dak’ gaat? Het antwoord op deze vraag vertelt Jeroen ons in dit artikel. Net als het verhaal hoe hij bij toeval Inscio begon en over de nieuwste pilot van het actienetwerk die gaat over daken van koel- en vrieshuizen.

Lees meer »

Neem contact met ons op

Edwin Oskam

Trekker bedrijventerreinen
e.oskam@amsterdam.nl
0613546510