02025 verbindt en informeert om Amsterdam op schone energie te krijgen (en doet dat al twintig jaar)

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 10:46

Pauline Westendorp stond afgelopen oktober op onze energiemarkt met netwerkorganisatie 02025. Dit initiatief, opgericht in 2004, heeft als doel om Amsterdam en haar omgeving te laten draaien op betaalbare en schone energie. Het einddoel is 50 procent energie besparen en de rest schoon opwekken. Voor het opwekken van die schone energie is niet alleen Amsterdam, maar heel de metropoolregio Amsterdam nodig. Ondertussen gebruiken we in Amsterdam al 10 procent schone energie. Het afgelopen jaar hielp Amsterdam Warm-02025, in samenwerking met Stichting !WOON, 75 huishoudens in de Hoofddorppleinbuurt aan een energiecoach die energiebesparende middelen aanbracht en vorig jaar deelden ze op één dag 7000 meter radiatorfolie uit. Hoe gaat 02025 verder te werk om energiebesparing te vergroten?

02025 verspreidt informatie en verbindt

Volgens Pauline fungeert 02025 als een link tussen bewoners en organisaties. ‘Wij hebben een groot netwerk dat nieuws verspreidt, mensen oproept en verbindt. We brengen elkaar op de hoogte en zijn overal waar we komen bezig met energiebesparing; onze huizen, scholen, sportclubs en bijvoorbeeld kantoren.’ 
Niet alleen ondernemende mensen doen mee, ook grote bedrijven, zoals de Arena, de NDSM-werf en de UvA, sloten aan, legt Pauline uit: ‘Er bestaat een beweging in de stad van welwillende mensen die zeggen “wij gaan in een open samenwerking kijken wat wel werkt”. Daarbij kijken we naar het opwekken van schone energie, besparen van energie en het daarbij slim gebruiken van energie.’ In totaal werken er zo’n 4000 mensen mee aan de activiteiten van het 02025-netwerk. 

Mensen weten vaak niet welke hulp nodig is en waar die te krijgen is

Om te beginnen met besparen en verduurzamen, moeten mensen weten wat je kunt doen, hoe je dat aanpakt en waar je hulp kunt krijgen. Dat weten ze vaak al niet, vertelt Pauline. ‘En als er hulp is geweest, dan denken mensen vaak dat ze klaar zijn: “De energiecoach deed wat-ie moest doen, dus nu is het opgelost.” Maar als die energiecoach weg is, dan heeft die misschien 15 procent gedaan van alles wat er te doen valt aan de energierekening. Dat is mijn ervaring. Hetzelfde geldt voor het opwekken van energie: één zonnepaneel maakt nog geen zomer.’ Om deze reden zet 02025 zich in om kennis en informatie te delen, en die informatie bij de mensen te krijgen.

Volgorde besparen en verduurzamen verschilt per persoon

In welke volgorde iemand begint met besparen en verduurzamen, maakt volgens Pauline niet uit. Het een kan het ander in gang zetten of versterken. Zelf begon ze met verduurzamen, waarna ze het besparen ‘ontdekte’. ‘Nadat ik in 2004 mijn eerste zonnepanelen had, zag ik pas hoeveel stroom het me kostte als ik mijn waterkoker gebruikte. Ik had wel vier, of in die tijd misschien zelfs nog twaalf, zonnepanelen nodig om dat waterkokertje te laten draaien!’ Door dat inzicht ging ze anders om met energie. 

Verbinden en kennis delen tijdens energieontbijten en huisbezoeken

Een van de dingen die 02025 inzet om kennis en informatie te delen, is het energieontbijt, dat ze elke twee weken organiseren mits dit financieel mogelijk is (‘en dat is op dit moment een uitdaging’). Bij het energieontbijt kan iedereen die over wil op schone energie aanhaken. Pauline: ‘Samen kijken we naar de volgende stap en verwijzen we mensen door naar die volgende stap óf we geven zelf advies. Mensen die van plan zijn zelf energie op te wekken, komen meestal naar ons toe. Mensen die willen gaan besparen, melden zich meestal via een online aanmelding, waarna we een tussenpersoon naar hun woning sturen. Zo’n tussenpersoon is dan een energiecoach of fixer waar we mee samenwerken.’

Netwerk is afhankelijk van anderen

‘De mensen die willen besparen, bieden we middelen die wij weer van de gemeente of andere partners krijgen.’ Het netwerk is afhankelijk van wat anderen, zoals de gemeente Amsterdam, aanbieden. Wie kennis wil delen, een netwerk heeft en/of middelen ter beschikking wil stellen om de beweging te versterken, kan zich melden bij Pauline via pauline@02025.nl. ‘Ieder mens en elke euro is heel erg  welkom!’ sluit Pauline af.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.