Kantoren

Bij veel kantoren is er sprake van veel onzichtbare verspilling. Die verspilling los je vaak makkelijk op met simpele implementaties, zoals het uitzetten van lichten na werktijd of het letten op de instellingen van klimaatsystemen zoals airco's, ventilatiesystemen en verwarmingsinstallaties.

Met onze kantoren-pijler krijgen kantoren meer inzicht in hun eigen verbruik en de manieren waarop zij kunnen verduurzamen. Daarnaast zorgt deze pijler voor verbinding  tussen kantoren die nog niet bezig zijn met verduurzaming en kantoren die dat wel doen. 

Ons aanbod

Voor zowel de pilot 'Doe(t) het licht uit' als voor de 'Routekaart energie besparen' vind je hieronder een stappenplan, dat wij maakten zodat elk kantoorgebied van onze aanpak profiteert.

Doe(t) het licht uit

Met de 'Doe(t) het licht uit'-campagne sporen we kantoorgebieden aan om gezamenlijk de lichten uit te doen tussen 22.00 en 6.00 uur, om zo collectief energie te besparen. Deze aanpak leidde tot een kettingreactie; steeds meer kantoorgebieden doen het licht uit. Wil je ook aanhaken? Download ons stappenplan en ontdek hoe je dit aanpakt bij jou in de buurt.

Licht Uit
Afbeelding – 313,0 KB

Routekaart energie besparen

We helpen kantoren bij het opstellen van een 'routekaart voor energiebesparing' voor hun kantoorgebouw. De routekaarten geven inzicht in prestaties van gebouwen en kansen voor energiebesparing. Wil je ook aan de slag met het opstellen van een routekaart voor je gebouw? Download ons stappenplan en maak het jezelf makkelijk(er).

Routekaarten
Afbeelding – 307,8 KB

Dit hebben we al bereikt

  • Zuidas doet het licht uit.
  • Knowledge Mile doet het licht uit.
  • Almere doet het licht uit.
  • We inspireerden diverse andere gebieden om ook het licht uit te doen.
  • We creëerden de 'Routekaart energie besparen' voor kantoren.

Nieuwsartikelen

125.000 m2 kantoorgebouw van het gas af en verder verduurzamen: WTC Amsterdam geeft het voorbeeld

Tijdens ons evenement in World Trade Center Amsterdam begin oktober sprak de Technical & Facility Director van WTC Amsterdam, Frank Folkers, over hoe dit grote kantorencomplex op de Zuidas gasvrij is geworden. Al sinds 1999 houdt hij zich bezig met verduurzaming, voorheen gewoon ‘energiebesparing’, van WTC Amsterdam. Achteraf spraken we hem nog wat uitgebreider; wat doet het WTC aan verduurzaming, waar loopt deze facilitator van kantoorruimte voor zo’n 330 bedrijven tegenaan in dit proces en wat zijn de toekomstplannen?

Lees meer »

Lara Jongejans over de Kantoren Tafel, routekaarten en de pitbullmethode

Het actienetwerk verwelkomt nog altijd nieuwe gezichten. Zo ook Lara Jongejans, de nieuwste aanwinst van de Kantoren Tafel. Eerst als vervanger voor een zwangerschapsverlof, maar nu is Lara echt part of the team. In dit artikel vertelt zij ons over alle ontwikkelingen binnen de Kantoren Tafel, Green Business Clubs (GBC) door heel Nederland, routekaarten om op korte termijn energie te besparen en de pitbullmethode die meer dan eens werkt als kantoren niet doen wat ze beloven. 

Lees meer »

Rob Klinkert over verduurzaming: van meet- en regeltechniek tot een warme trui

Rob Klinkert, Senior Portfolio Manager Facility Management binnen PwC Nederland,  is onder andere verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en -uitvoering van dienstverlening op acht grote portfolio’s die in de facilitaire branche bekend zijn. Duurzaamheid en een fijne werkomgeving staan hoog in het vaandel. In Amsterdam alleen al daalde het gasverbruik van 200.000 m3 gas naar 130.0000 m3 gas. In dit artikel legt Rob uit hoe deze gasreductie tot stand kwam en vertelt hij ons over monitoring, meet- en regeltechniek en wat voor uitdagingen hij onderweg tegenkwam. 

Lees meer »

Almeerse kantoren doen het licht uit

Gemeente Almere start de campagne ‘Almere doet het licht uit’ en roept daarmee kantoren in Almere op om de onnodige lichten uit te doen tussen 22.00 en 6.00 uur. In de video is te zien hoe Almere eruit zou zien als alle lichten uit zijn. De Almeerse bedrijven WTC, Rabobank, Enreach en Yanmar hebben al aangegeven mee te doen met dit initiatief. Almere sluit aan bij initiatiefnemer Greenbusinessclub Zuidas die vorig jaar hiermee zijn gestart. Inmiddels hebben meerdere gemeentes zich hierbij aangesloten.

Lees meer »

Maak kennis met... Nina van den Berg

Het einde van het jaar nadert. Daarom blikken we in het actienetwerk 15% GasTerug, per belangrijke pijler uit het netwerk terug op het afgelopen jaar. Dat doen we met het hoofd van een specifieke tafel, zoals we dat in het actienetwerk noemen. Vandaag spreken we Nina van den Berg die via Green Business Club (GBC) Zuidas aan het hoofd van de Kantoren Tafel zit. Deze tafel gericht op kantoren houdt zich bezig met energiebesparingen binnen grote kantoorgebieden zoals de bekende Zuidas in Amsterdam. Maar wie is Nina, hoe kijkt die terug op afgelopen tijd en wat is diens meest trotse moment?

Lees meer »

Neem contact met ons op

Nina van den Berg

Trekker Kantoren
Green Business Club
nina@greenbusinessclub.nl
0619079418