Elles Arxhoek: inzicht in energieverbruik is essentieel

Gepubliceerd op 25 april 2023 om 11:08

De Nederlandse zorg genereert  7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Een groot deel hiervan – zo’n 40% – zit in het verbruik van elektriciteit en aardgas. ViVa! Zorggroep, een ouderenzorgorganisatie in de regio Kennemerland, Noord-Holland, voert een actief beleid om milieuvriendelijk te werken en minder CO2 uit te stoten. Recent werd Viva! Zorggroep beloond met het zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg* van het Milieuplatform voor de Zorgsector voor alle 17 woonzorglocaties en het hoofdkantoor. Vandaag spreken we het met Elles Arxhoek, KAM (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu) en duurzaamheidscoördinator bij ViVa! Zorggroep, over de gerealiseerde energiebesparing, het certificaat en hoe je duurzaamheid verankert in je organisatie.

Van energiebesparen tot het tegen gaan van voedselverspilling

Elles is de spin in het web als het gaat om duurzaamheid.  “Door waar het kan duurzame maatregelen te nemen, dragen we bij aan de klimaatdoelstellingen, zorgen we voor een gezonde en prettige werk- en leefomgeving voor onze medewerkers en cliënten en, ook belangrijk, maken we geen onnodige kosten. De milieuthermometer van het Milieu Platform Zorgsector is een prettige tool om dit op een gestructureerde manier te doen én te monitoren.”

Inzicht in verbruik

Om tot energiebesparing te komen is inzicht in het verbruik volgens Elles essentieel. “Hoeveel gas verbruiken we precies? En hoeveel elektriciteit? We plaatsten slimme meters op de locaties waar dat mogelijk was. Daarnaast gebruiken we een energieportaal. In dit portaal zien we alle gebruiksgegevens: op dag-, week-, maand- en jaarniveau. Eén van de eerste maatregelen die we daardoor hebben kunnen nemen is het aanpassen van de  instellingen in kloktijden en temperatuur. Dat zorgde direct voor een  lager energieverbruik. Door goed te blijven monitoren en onze installateur mee te nemen in onze ambities hebben we nu een succesformule gerealiseerd.”

Naast het optimaliseren van bovengenoemde instellingen nam Viva! Zorgroep nog meer maatregelen. Elles: “Denk aan het isoleren van appendages en de leidingen en het goed instellen van de koelcellen. Ook hebben we op de locaties de lampen vervangen voor LED-verlichting en aanpassingen gedaan in de ventilatie in de liften. Al met al bespaarden we in 2022 23% op gas en 9% op elektra.”

Samen goed bezig voor het milieu

Ruim 3.500 medewerkers en 1.500 vrijwilligers van ViVa! Zorggroep bieden huishoudelijke zorg, wijkzorg en woonzorg aan ouderen, waardoor zij zo gezond en prettig mogelijk hun leven kunnen leiden. Duurzaamheid in de zorg is iets dat continu aandacht vraagt. “Het is voor veel van onze zorgmedewerkers geen primaire taak”, zegt Elles. ‘Daarom proberen we gedragsverandering die bijdraagt aan verduurzaming op een logische manier in te passen, zodat het zo min mogelijk extra tijd en moeite kost. Als je aansluit bij wat mensen thuis ook al doen, bijvoorbeeld afval scheiden of bewust omgaan met voedselverspilling, dan is het een relatief kleine stap om hetzelfde gedrag ook op het werk te laten zien en structureel te maken.” 

 

* Als aan een aantal verplichte en optionele eisen is voldaan, komt een zorginstelling in aanmerking voor een certificaat van de Milieuthermometer. Het certificaat krijg je als zorginstelling wanneer je goed scoort op onderdelen als water, lucht, afval, reiniging, innovatie, gebouwen, energie en duurzame bedrijfsvoering. Het certificaat laat zien dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat en onderscheidt duurzame zorginstellingen van minder duurzame instellingen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.