Zorginstellingen

Bij zorginstellingen staat duurzaamheid niet altijd hoog op de agenda, het doel van deze pijler is om hier meer aandacht voor te krijgen. In de zorg is er namelijk nog veel winst te behalen rondom energiebesparing. Ons actienetwerk doet daarom oproepen naar zorginstellingen om duurzaamheid meer aandacht te geven.

Mogelijke manieren voor energiebesparing binnen zorginstellingen is het werken met slimme koel- en vriessystemen, datagedreven monitoring en witte daken. Binnen onze zorginstellingenpijler werken we op dit moment met de bovengenoemde pilots, die zijn ontstaan bij onze pijler bedrijventerreinen.

Ons aanbod

Bij onze zorginstellingenpijler kijken we als eerst hoe ver een zorginstellingen al is op het gebied van verduurzamen en of er een match is met een pilot. Op die manier krijgen we inzicht in hoe een pilot een toevoeging kan zijn voor het verduurzamen, en welke pilot we het best inzet voor de zorginstelling. Soms kan alleen bewustwording al verduurzaming creëren. 

De pilot kan voor elke zorginstelling iets anders betekenen. Daarom stemmen we het aanbod af op de wensen en behoeften van de zorginstelling. Zijn er slimme koel- en vriessystemen nodig, datagedreven monitoring en/of gaan we voor witte daken? Kies je één van de aanpakken, meerdere of zet je alle zeilen bij? 

Ons aanbod is voor alle zorg- en welzijnsorganisaties, van grote ziekenhuizen tot kleine opvanghuizen.

Heb je interesse in ons aanbod? Neem contact met ons op om te zien wat we voor je kunnen betekenen.

Dit hebben we al bereikt

De pilots die lopen vanuit de pijler bedrijventerreinen, draaiden we inmiddels al bij een aantal zorginstellingen. Er haken steeds meer zorginstellingen aan bij ons netwerk, samen wisselen die kennis uit over verduurzamen en het zetten van verdere stappen.

De meest positieve reacties kregen we tot nu toe op datagedreven monitoring; met deze aanpak zie je namelijk goed waarop je specifiek kunt verduurzamen. Met dat inzicht pas je je gedrag gericht aan en wordt verduurzamen makkelijker. 

Wil jij een pilot opzetten voor jouw zorginstelling? Je kunt ons algemene stappenplan gebruiken om het jezelf makkelijker te maken, dat download je hieronder. 

Opzetten pilot

Stappenplan pilot energiebesparing
Afbeelding – 322,6 KB

Nieuwsartikelen

Maak kennis met… Oddy Folgerts, de nieuwe trekker van de Zorginstellingen pijler

Het actienetwerk GasTerug gaat door. We hebben nieuwe doelen, nieuwe plannen en we verwelkomen nieuwe gezichten. Zo ook Oddy Folgerts, de trekker van de nieuwste pijler: Zorginstellingen. Via het samenwerkingsverband Sigra geeft Oddy advies aan zorginstellingen en welzijnsorganisaties en draagt zij energiebesparende pilots aan. Vandaag vertelt Oddy ons over de nieuwste plannen van de pijler Zorginstellingen en voor welke uitdagingen zij komen te staan. 

Lees meer »

HVO-Querido: verduurzaming met een bijzondere doelgroep

HVO-Querido sleepte voor alle 24-uurslocaties (19 stuks) het Zilveren Milieucertificaat van de Milieuthermometer binnen. Een zorgorganisatie zoals deze komt tijdens de weg naar verduurzaming veel obstakels tegen. Daar weten adviseurs Robert Poppes en Frank van der Schoor alles van. Samen met een team realiseerden zij de nodige veranderingen die leidde tot het zilveren certificaat. Robert Poppes, adviseur veiligheid en milieu binnen HVO-Querido, vertelt ons over de organisatie, uitdagingen van verduurzamen en zijn brede visie op duurzaamheid.

Lees meer »

Elles Arxhoek: inzicht in energieverbruik is essentieel

De Nederlandse zorg genereert  7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Een groot deel hiervan – zo’n 40% – zit in het verbruik van elektriciteit en aardgas. ViVa! Zorggroep, een ouderenzorgorganisatie in de regio Kennemerland, Noord-Holland, voert een actief beleid om milieuvriendelijk te werken en minder CO2 uit te stoten. Recent werd Viva! Zorggroep beloond met het zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg* van het Milieuplatform voor de Zorgsector voor alle 17 woonzorglocaties en het hoofdkantoor. Vandaag spreken we het met Elles Arxhoek, KAM (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu) en duurzaamheidscoördinator bij ViVa! Zorggroep, over de gerealiseerde energiebesparing, het certificaat en hoe je duurzaamheid verankert in je organisatie.

Lees meer »

De Zorgcirkel: op weg naar een duurzame zorginstelling

De Zorgcirkel, specialist in ouderenzorg in tal van verpleeghuizen, werkt al sinds 2015 aan verduurzaming. Met 160.000 m2 en 30 gebouwen is dat niet altijd even makkelijk. Toch bespaarde De Zorgcirkel afgelopen jaren ruim 27% energie. In dit artikel vertellen Dumain Malumba, Erwin de Boer en Jeroen Besseling ons alles over hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen. Over het vastgoed dat zij beheren, het laaghangend fruit en de plannen om De Zorgcirkel nog verder te verduurzamen.

Lees meer »

Maak kennis met... Johanna

We hebben een jaar afgerond waarin het actienetwerk een flinke gasreductie in de Metropoolregio Amsterdam realiseerde. Daarom blikken we met de mensen achter het netwerk terug op een succesvol jaar. Vandaag spreken we Johanna Lagarde: de trekker van het onderdeel Zorginstellingen van de Bedrijventerreinen en Zorginstellingen Tafel. Daar geeft zij advies aan zorginstellingen en draagt zij energiebesparende pilots aan, zodat deze instellingen structureel meer energie besparen. Johanna zet energie besparen en verduurzamen op de agenda in zorg en welzijn. Maar wie is Johanna, hoe kijkt zij terug op afgelopen tijd en wat is haar meest trotse moment?

Lees meer »

Zorgorganisatie Sigra aan de slag met verduurzamingsopgave zorg en welzijn

Alle beetjes helpen in de energietransitie, maar het ene net een beetje meer dan het andere. Eén daarvan is de zorg- en welzijnssector, die goed is voor zo’n 7% van de totale CO2-voetafdruk in Nederland. Het grootste deel van de uitstoot wordt veroorzaakt door de verwarming van gebouwen. Om de pakweg 11 Mton aan uitstoot in deze sector te reduceren, staat deze voor een flinke verduurzamingsopgave. Als lid van ons actienetwerk, helpt de overkoepelende zorgorganisatie Sigra organisaties in haar sector bij het besparen van energie. Zo wil ze de verduurzaming in de zorg- en welzijnssector in Noord-Holland versnellen. Hoe doet Sigra dat, waar ligt de grootste uitdaging en wat is het streven? Daarover spraken wij met Oddy Folgerts, adviseur bij Sigra.

Lees meer »

Neem contact met ons op

Oddy Folgerts

Zorginstellingen
Sigra
OFolgerts@sigra.nl
0658084661