Buurten

Wij zijn er voor particulieren en klein mkb's. In eerste instantie richten we ons op quick wins; zodat we laagdrempelig snel energie besparen. Daarnaast informeren we over langdurige verduurzaming.

Onze aanpak is buurtgericht omdat we ervaren dat wanneer een hele buurt, van bewoner tot ondernemer, meedoet, mensen echt verschil gaan zien in de wijk. Daarmee inspireren ze elkaar.  

Ons aanbod

Met de 'Klus- en coachaanpak' zorgen we voor directe energiebesparing van gemiddeld 8% op elektra en 9% op gasverbruik. Die aanpak creëert bewustwording bij ondernemers én motivatie voor verdere verduurzaming.

Wil je zelf ook aan de slag met de 'Klus- en coachaanpak'? Download ons stappenplan en onze tips en randvoorwaarden en doe er je voordeel mee.

Stappenplan klus- en coachaanpak

Stappenplan klus- en coachaanpak
PDF – 110,1 KB

Tips & randvoorwaarden klus- en coachaanpak

Tips En Randvoorwaarden klus- en coachaanpak
Afbeelding – 423,8 KB

Dit hebben we al bereikt

Met de buurten-aanpak draaiden we een fixerspilot. Hieruit is een landelijke fixbrigade ontstaan, waarmee je overal in Nederland fixteams kunt opstarten.

Daarnaast is er onze 'Klus- en coachaanpak', die we aanbieden in een opschaalbaar stappenplan.

Verder stimuleerden we al meerdere organisaties om hun personeel op te laten leiden als energiecoach. Hoe dat gaat, zie je in onderstaande video.

 

Nieuwsartikelen

Veilig warm de winter door

Door de hoge gasprijzen en daardoor hogere energierekening, gaan mensen op zoek naar andere manieren om hun huis te verwarmen. Niet alleen de open haard gaat weer vaker aan, ook alternatieve manieren, zoals waxinelichtjes en elektrische dekens, om het huis en jezelf te verwarmen worden getest. Bij enkele manieren neemt het risico op brand in de woning snel toe. We leggen je daarom met tips van de Brandweer uit hoe je je huis en jezelf veilig en slim verwarmt. Zo komen we samen warm de winter door. 

Lees meer »

FIXbrigade Amsterdam helpt gezinnen in energiearmoede warm de winter door

Je huis verduurzamen. Dat klinkt makkelijk en snel gedaan, maar dit is niet voor iedereen even betaalbaar. Gelukkig voert De FIXbrigade Amsterdam kleine energiebesparende maatregelen uit bij bewoners die leven in energiearmoede en het minder breed hebben. Van achterstallig onderhoud tot infraroodmetingen, de FIXbrigade zorgt met een paar aanpassingen voor een lagere energierekening. Maar wanneer kom je in aanmerking voor de FIXbrigade, wat doet een FIXer precies en hoe is de FIXbrigade in Amsterdam ontstaan? We spreken met een van de oprichters Jannekee Jansen op de Haar van Jungle Amsterdam, een duurzaamheidscentrum voor mensen met een smalle beurs.

Lees meer »

Energie Samen Noord-Holland: regionale verduurzamingskansen vergroten met energiecoöperaties

“Energie is een eerste levensbehoefte, en in principe via zon, wind en andere natuurlijke bronnen ruimschoots voorradig. Energie is ook iets wat van iedereen is, dus de beschikbaarheid van energie kun je daarom niet overlaten aan dictatoriale landen of commerciële bedrijven. Energie is een nutsgoed dat we zelf moeten regelen,” vindt Aernoud Olde, directeur van Energie Samen Noord-Holland. Daarom zorgt Energie Samen er op landelijk en provinciaal niveau voor dat energiecoöperaties krachten kunnen bundelen en kennis en kunde kunnen delen om regionaal een duurzamer landschap te creëren. Wij spraken Aernoud over de rol van Energie Samen Noord-Holland. Wat doet Energie Samen om bij te dragen aan een duurzaam energielandschap? Waarom is het bestaan van een dergelijke organisatie zo belangrijk? En welke tips heeft Aernoud voor particulieren die energie willen besparen?

Lees meer »

Enkel glas, niet van deze tijd!

Tijdens de nationale klimaatweek is !Woon de actie gestart ‘enkel glas is niet van deze tijd’. In deze actie roepen ze huurders op om hun huisbazen aan te sporen verduurzamingsmaatregelen te nemen zoals het plaatsen van dubbel glas. Geen loze oproep, maar een uitgebreid stappenplan met voorbeeld brieven en webteksten.

Lees meer »

Ondernemers de Vijzel: ‘WELKOM, de deur is dicht om energie te besparen’

Ondernemers van de Amsterdamse Vijzel (Vijzelstraat, Vijzelgracht en Nieuwe Vijzelstraat) houden vanaf 1 november hun deur dicht, maar zijn gewoon open. Op het bordje aan de deur pronkt de boodschap: ‘WELKOM, de deur is dicht om energie te besparen’. Door de deur dicht te houden besparen de ondernemers tot wel 40% aan stookkosten En dat is natuurlijk het begin; de bedoeling is dat alle winkels en horeca hun deuren dicht gaan houden in Amsterdam en daarbuiten, in de Metropoolregio Amsterdam. Met deze actie wil het actienetwerk 15% GasTerug de ondernemers en het klimaat helpen. Wij spraken met community-manager Yet ten Hoorn, Vijzelmanager Natalia Walenkamp en actienetwerklid Dave Emons over het ontstaan, het doel en de verwachtingen van de Vijzel-actie.

Lees meer »

Stichting !WOON: aanvraag naar energiecoach stijgt enorm

De afgelopen maanden hadden steeds meer mensen een energiecoach nodig. Het aantal aanvragen ging in een mum van tijd van 300 per maand naar 300 per week. Ook melden steeds meer vrijwilligers zich aan om energiecoach te worden. Maar is dat genoeg om de aanvraag bij te benen? En wat doet een energiecoach nu precies en hoe word je energiecoach? We spraken met Kelly Schwegler, projectleider van het energiecoachproject van Stichting !WOON. Dit project vindt plaats in Amsterdam, Zaanstad, Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. Hier begeleidt ze met een team 200 vrijwilligers, maakt ze afspraken met de gemeenten en faciliteert ze alles rondom het project energiecoaches zodat zij het beste energiebesparingsadvies kunnen geven.

Lees meer »

Neem contact met ons op

Hielke Ploeg

Trekker buurten
!Woon
h.ploeg@wooninfo.nl
0658870993